Łosoś pieczony podany z warzywami i cytryną to pożywne, lekkie i smaczne danie. Polecam.
SKŁADNIKI:
- 250-300 g świeżego łososia
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1/2 młodej cukinii
- 1 cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła naturalnego
- sól, czosnek granulowany, pieprz, imbir
- pesto (na bazie bazylii) do natarcia łososia
- plastry cytryny do przystrojenia dania
PRZYGOTOWANIE :
- Łososia myjemy, osuszamy, ostrym nożem odcinamy skórę.
- Tak przygotowana rybę skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy bazyliowym pesto (1 duża łyżka wystarczy).
- Kawałki ryby zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 *C, przez 20 minut.
- Marchew, pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w piórka, dodajemy przyprawy,olej i pokrojoną w paski cukinię. Podpiekamy na patelni, dolewając 1/2 szklanki wody. Gdy płyn się zredukuje dodajemy sok z cytryny i łyżkę masła.
- Jarzynę przekładamy na talerz, łososia układamy na jarzynach, dekorujemy plastrami cytryny. Podajemy.
- Smacznego.
pyszny i zdrowy obiadek:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, dziś u mnie wędzony(w lidlu fajna promocja:)
OdpowiedzUsuńmmm łosoś z warzywkami to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń