SKŁADNIKI NA KORZENNY BISZKOPT :
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek oleju
Białka ubijamy mikserem, z cukrem na puch, następnie dodajemy żółtka i olej. Dalej ubijając wsypujemy wymieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez około 35 minut. Biszkopt studzimy i przecinamy na trzy blaty.
MASA KOKOSOWA :
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g wiórek kokosowych
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 100 ml spirytusu
Mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz wiórki kokosowe mieszamy w miseczce ze szklanką mleka. W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka, wlewamy masę kokosową na gorące mleko i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty budyń. Przekładamy masę na talerze, studzimy. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puch, dalej ucierając dodajemy partiami masę kokosową aż składniki się połączą, wlewamy spirytus i chwilkę mieszamy. Gotową masę przekładamy do lodówki.
SKŁADNIKI PONCZU :
SKŁADNIKI PONCZU :
- 1 szklanka słodkiej, ostudzonej herbaty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 ml orzechówki
Składniki ponczu mieszamy.
POLEWA :
- 200 g czekolady deserowej + 50 ml śmietany 30%
- 100 g czekolady białej + 30 ml śmietany 30%
- dowolne dekoracje, pisaki lukrowe, koraliki, cukier puder
DODATKOWO :
- 1 słoik powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE :
Pierwszy blat ciasta układamy w tortownicy, lekko ponczujemy. Wykładamy część powideł i masę kokosową, nakrywamy drugim blatem ciasta który również nasączamy, smarujemy powidłami i masą. Ostatni blat ciasta lekko dociskamy, aby nadać ładny kształt tortu, ponownie nasączamy, smarujemy pozostałymi powidłami i resztą masy, wyrównując wierzch ciasta. Odkładamy tort do lodówki na 2-3 godziny.
Ciemną czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy ze śmietaną w mikrofalówce, polewamy nią ciasto i szybko rozsmarowujemy polewę aby nam nie zastygła.
Białą czekoladę, łamiemy, również rozpuszczamy w mikrofalówce ze śmietaną i rozsmarowujemy na foli aluminiowej, przekładamy do lodówki. Po zastygnięciu wycinamy z niej choinki, gwiazdki i ozdabiamy nimi ciasto. Tort piernikowy posypujemy cukrem pudrem, przechowujemy w lodówce. Ciasto kroimy ciepłym nożem i podajemy. Smacznego.
Prześlij komentarz