PIERNIKOWY TORT KOKOSOWY

07.11.2015
data:post.title
Tort piernikowy to wersja zimowo-świąteczna. Trzy blaty korzennego biszkoptu przełożone powidłami śliwkowymi i masą kokosową. Ciasto polane ciemną czekoladą i ozdobione białymi choinkami i gwiazdkami. Idealny przepis na święta Bożego Narodzenia ale nie tylko, spokojnie poleży kilka dni. Ten pyszny tort polecę każdemu kto będzie szukał przepisu na rewelacyjne ciasto.


                                        SKŁADNIKI NA KORZENNY BISZKOPT :
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju
Białka ubijamy mikserem, z cukrem na puch, następnie dodajemy żółtka i olej. Dalej ubijając wsypujemy wymieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez około 35 minut. Biszkopt studzimy i przecinamy na trzy blaty.

                                                          MASA KOKOSOWA : 
  • 3 szklanki mleka 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 100 ml spirytusu
Mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz wiórki kokosowe mieszamy w miseczce ze szklanką mleka. W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka, wlewamy masę kokosową na gorące mleko i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty budyń. Przekładamy masę na talerze, studzimy. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puch, dalej ucierając dodajemy partiami masę kokosową aż składniki się połączą, wlewamy spirytus i chwilkę mieszamy. Gotową masę przekładamy do lodówki.

                                                        SKŁADNIKI PONCZU : 
  • 1 szklanka słodkiej, ostudzonej herbaty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 ml orzechówki 
Składniki ponczu mieszamy.
                                                                    POLEWA : 
  • 200 g czekolady deserowej + 50 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady białej + 30 ml śmietany 30%
  • dowolne dekoracje, pisaki lukrowe, koraliki, cukier puder
                                                              DODATKOWO : 
  • 1 słoik powideł śliwkowych
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Pierwszy blat ciasta układamy w tortownicy, lekko ponczujemy. Wykładamy część powideł i masę kokosową, nakrywamy drugim blatem ciasta który również nasączamy, smarujemy powidłami i masą. Ostatni blat ciasta lekko dociskamy, aby nadać ładny kształt tortu, ponownie nasączamy, smarujemy pozostałymi powidłami i resztą masy, wyrównując wierzch ciasta. Odkładamy tort do lodówki na 2-3 godziny. 
Ciemną czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy ze śmietaną w mikrofalówce, polewamy nią ciasto i szybko rozsmarowujemy polewę aby nam nie zastygła.
Białą czekoladę, łamiemy, również rozpuszczamy w mikrofalówce ze śmietaną i rozsmarowujemy na foli aluminiowej, przekładamy do lodówki. Po zastygnięciu wycinamy z niej choinki, gwiazdki i ozdabiamy nimi ciasto. Tort piernikowy posypujemy cukrem pudrem, przechowujemy w lodówce. Ciasto kroimy ciepłym nożem i podajemy. Smacznego.




Prześlij komentarz