OCZYSZCZAJĄCY KOKTAJL BURACZANO - KAPUŚCIANY

2 lis 2015
data:post.title
Warzywny koktajl dodaje energii, jest zdrowy i ma dużą dawkę witamin, składników mineralnych i całkiem sporo błonnika. Czerwony burak ma duże walory zdrowotne, picie tego soku jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i przeciwrakowe.
 Natomiast sok z kapusty, leczy układ pokarmowy, goi rany przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, chorobach układu oddechowego, zapaleniach pęcherza żółciowego, cukrzycy, niestrawności itp. Wzbogaciłam go o sok z marchewki i odrobiny jabłka. Sam koktajl jest bardzo mocny w smaku, polecam wymieszać z wodą w proporcji 1:1


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 1/2 kg buraczków czerwonych
  • 1/2 główki kapusty 
  • 5 większych marchewek
  • 2 jabłka
  • kawałek selera 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Buraczki i marchew dokładnie szorujemy, lub bardzo cienko obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez sokowirówkę.
Sok nalewamy do szklanek i podajemy. Nadmiar przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu dwóch dni.
Bardzo dobrym pomysłem jest też picie świeżego soku z buraka. Burak zawiera sporo żelaza i antyoksydantów-betainę. 


3 komentarze

  1. nigdy nie jadłam warzywnych koktajli..
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety nie mam sokowirówki, a szkoda, bo Twój koktajl wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń