Natomiast sok z kapusty, leczy układ pokarmowy, goi rany przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, chorobach układu oddechowego, zapaleniach pęcherza żółciowego, cukrzycy, niestrawności itp. Wzbogaciłam go o sok z marchewki i odrobiny jabłka. Sam koktajl jest bardzo mocny w smaku, polecam wymieszać z wodą w proporcji 1:1
SKŁADNIKI :
- 1/2 kg buraczków czerwonych
- 1/2 główki kapusty
- 5 większych marchewek
- 2 jabłka
- kawałek selera
PRZYGOTOWANIE :
Buraczki i marchew dokładnie szorujemy, lub bardzo cienko obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez sokowirówkę.
Sok nalewamy do szklanek i podajemy. Nadmiar przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu dwóch dni.
Bardzo dobrym pomysłem jest też picie świeżego soku z buraka. Burak zawiera sporo żelaza i antyoksydantów-betainę.
nigdy nie jadłam warzywnych koktajli..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Polecam i pozdrawiam :)
Usuńniestety nie mam sokowirówki, a szkoda, bo Twój koktajl wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń