Ciasto bardzo smaczne i lekkie, masa to budyń i frużelina owocowa. Polecam :)
SKŁADNIKI : na tortownicę o średnicy 24 cm
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej tradycyjnej ( bez konserwantów typ 480 )
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki suchego maku
- 1 słoiczek frużeliny owocowej lub dobrej jakości dżemu
- 2 budynie waniliowe ugotowane według przepisu na opakowaniu
- posypka niebieska, wiórki z wafelków
- 1 opakowanie rurek w czekoladzie
- Całe jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania puszystej,sztywnej piany.
- Cały czas ubijając dolewamy olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i mak.
- Lekko mieszamy aby składniki się połączyły i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy.
- Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170-180 * C, wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.
- Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Wyciągamy ciasto i kroimy na trzy blaty.
- Pierwszy blat ciasta, układamy w tortownicy smarujemy frużeliną owocową, przykrywamy drugim blatem biszkoptu, na to wylewamy większą część gorącego budyniu. równo go rozsmarowując, na to trzeci blat który dociskamy. Na wierzch wylewamy resztę budyniu który wyrównujemy. Ciasto studzimy i przekładamy do lodówki.
- Tort posypujemy posypką, dekorujemy rurkami waflowymi i podajemy. Smacznego.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuń