LAZANIA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i mięsa

21.11.2015
data:post.title
Lazania tym razem dietetycznie, makaron zamieniłam na liście kapusty. Mięsko mielone wzbogaciłam o pieczarki i bakłażana co świetnie wzbogaciło smak całego dania. Lazanie zapiekłam z serem. Muszę przyznać że zapiekanka pierwsza klasa, pyszna i mniej kaloryczna. Polecam, dzieci się nią zajadały.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 50 dkg chudego mięsa mielonego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
  • 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 20 dkg żółtego sera 
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb, następnie w dużym garnku parzymy ją w osolonym wrzątku. Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy.
  2. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę i przyprawy, mieszamy.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na dno układamy pierwszą warstwę liści kapusty, na to część farszu mięsnego, znowu liście kapusty, pozostały farsz i liście. Wierzch posypujemy obficie serem.
  4. Lazanie zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. 
  5. Po wyjęciu studzimy, następnie nożem kroimy na porcje  i podajemy. 
Uwagi; Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec, natomiast nadmiar przechowujemy w lodówce. Lazania pyszna również na 2 i 3 dzień. Polecam. 








2 komentarze