SKŁADNIKI :
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko do posmarowania rogalików
DODATKOWO :
- 1 szklanka masy makowej
- 250 g twarogu utartego z 3 łyżkami cukru
- ewentualnie powidła
WYKONANIE :
- Drożdże rozkruszamy i mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą.
- W dużej misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy.
- Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty.
- Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki.
- Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy rozgniecionymi orzechami.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut. Uważamy aby się nie spiekły.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Uwagi ; rogalików wychodzi sporo więc nadmiar można zamrozić . Po odmrożeniu będą świeże jak po upieczeniu.
Wyglądają świetnie, a taka kompozycja nadzienia bardzo mi się podoba ;) Takie domowe rogaliki to jedno z lepszych słodkości, jakie można stworzyć ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje, również uwielbiam rogaliki a z tym nadzieniem szczególnie :)
Usuń