ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I SEREM

21.11.2015
data:post.title
Przepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
                                                                DODATKOWO : 
  • 1 szklanka masy makowej
  • 250 g twarogu utartego z 3 łyżkami cukru
  • ewentualnie powidła
                                                                 WYKONANIE : 
  1. Drożdże rozkruszamy i mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą.
  2. W dużej misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy.
  4. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty. 
  5. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki. 
  6. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy rozgniecionymi orzechami.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut. Uważamy aby się nie spiekły.
  8. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Uwagi ; rogalików wychodzi sporo więc nadmiar można zamrozić . Po odmrożeniu będą świeże jak po upieczeniu. 




2 komentarze

  1. Wyglądają świetnie, a taka kompozycja nadzienia bardzo mi się podoba ;) Takie domowe rogaliki to jedno z lepszych słodkości, jakie można stworzyć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, również uwielbiam rogaliki a z tym nadzieniem szczególnie :)

      Usuń