SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 5 łyżek oleju
MAK:
- 1/2 puszki gotowej masy makowej lub przygotowanej według własnego przepisu
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka manny
- skórka kandyzowana, pomarańczowa
- cukier puder do posypania
- 1 jajko do smarowania
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże mieszamy z mlekiem aż się rozpuszczą. do dużej miski przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Masę makową mieszamy z manną i bakaliami.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, zagniatamy, posypując je mąką i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat z którego wycinamy trójkąty jednakowej wielkości. Z kawałków ciasta robimy trzonek choinki.
- Na blaszkę wysypaną mąką układamy pierwszy trójkąt, rozsmarowujemy porcję masy makowej, brzegi choinki smarujemy rozmieszanym jajkiem. Następnie kładziemy drugie ciasto, dociskając brzegi. Znowu masa i ostatnie ciasto. Układamy trzonek, wycinamy z choinki gałązki, pozostawiając na środku konar. Każdą gałązkę delikatnie zwijamy.
- Choinkę smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 -30 minut, uważając aby się nie spiekła. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Ale pomysłowy wypiek. Zwłaszcza atrakcja dla dzieci. Skorzystam:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje, choinka idealna na Święta i taka smaczna :)
UsuńŚwietny pomysł na święta.
OdpowiedzUsuńMiałam przyjemność skosztować takiej choinki. Kapitalny pomysł. Sama też się skuszę na jej upieczenie. Gratuluję pomysłowości! Dzięki za udostępnienie:)
OdpowiedzUsuń