DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM

20 lis 2015
data:post.title
Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.


                                                                       SKŁADNIKI :
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
                                                                          MAK: 
  • 1/2 puszki gotowej masy makowej lub przygotowanej według własnego przepisu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka manny
  • skórka kandyzowana, pomarańczowa
  • cukier puder do posypania 
  • 1 jajko do smarowania
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże mieszamy z mlekiem aż się rozpuszczą. do dużej miski przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Masę makową mieszamy z manną i bakaliami.
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, zagniatamy, posypując je mąką i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat z którego wycinamy trójkąty jednakowej wielkości. Z kawałków ciasta robimy trzonek choinki.
  4. Na blaszkę wysypaną mąką układamy pierwszy trójkąt, rozsmarowujemy porcję masy makowej, brzegi choinki smarujemy rozmieszanym jajkiem. Następnie kładziemy drugie ciasto, dociskając brzegi. Znowu masa i ostatnie ciasto. Układamy trzonek, wycinamy z choinki gałązki, pozostawiając na środku konar. Każdą gałązkę delikatnie zwijamy.
  5. Choinkę smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 -30 minut, uważając aby się nie spiekła. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.




4 komentarze

  1. Ale pomysłowy wypiek. Zwłaszcza atrakcja dla dzieci. Skorzystam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, choinka idealna na Święta i taka smaczna :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na święta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam przyjemność skosztować takiej choinki. Kapitalny pomysł. Sama też się skuszę na jej upieczenie. Gratuluję pomysłowości! Dzięki za udostępnienie:)

    OdpowiedzUsuń