SKŁADNIKI :
- 1 duży kurczak
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- 10 dkg wątróbki
- 6-7 śliwek suszonych
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- kawałek selera, drobno pokrojony
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 litr bulionu
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- tymianek
- masło do wysmarowania naczynia
KAPUSTA :
Kaszę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni
podpiekamy na oleju, pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy marchew, seler, śliwki, kaszę, wlewamy bulionu i całość dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy wątróbkę, chwilkę dusimy aż płyny odparują i doprawiamy do smaku. Farsz studzimy.
Kurczaka nacieramy przyprawami, przecinamy grzbiet i wyciągamy kości z brzucha (grzbiet zostawiamy ).
Nakładamy do środka farsz, spinamy kurczaka wykałaczkami i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Kurczaka pieczemy 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 170-180 *C.
W czasie kiedy kurczak się piecze, kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości. Kapustę dobrze odcedzamy.
Na patelni, na oleju podpiekamy pokrojona cebulę z kiełbasą aż się zrumienią, dodajemy do kapusty oraz przyprawy, cukier i sok z cytryny. Kapustę mieszamy, zagotowujemy i gotowe.
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
- 4-5 łyżek oleju
- 2 cebule
- 2 śląskie kiełbasy, pokrojone w kostkę
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
- sok z 1 cytryny
Kaszę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni
podpiekamy na oleju, pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy marchew, seler, śliwki, kaszę, wlewamy bulionu i całość dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy wątróbkę, chwilkę dusimy aż płyny odparują i doprawiamy do smaku. Farsz studzimy.
Kurczaka nacieramy przyprawami, przecinamy grzbiet i wyciągamy kości z brzucha (grzbiet zostawiamy ).
Nakładamy do środka farsz, spinamy kurczaka wykałaczkami i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Kurczaka pieczemy 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 170-180 *C.
W czasie kiedy kurczak się piecze, kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości. Kapustę dobrze odcedzamy.
Na patelni, na oleju podpiekamy pokrojona cebulę z kiełbasą aż się zrumienią, dodajemy do kapusty oraz przyprawy, cukier i sok z cytryny. Kapustę mieszamy, zagotowujemy i gotowe.
Prześlij komentarz