KURCZAK NADZIEWANY KASZĄ, ŚLIWKAMI I WĄTRÓBKĄ

07.11.2015
data:post.title
Kurczak nadziewany kaszą, śliwkami i wątróbką, to idealne, pyszne i efektowne danie na stół świąteczny i nie tylko. Podałam go na ciepło z czerwoną kapustą i pomarańczą. Polecam


                                                                        SKŁADNIKI :
  • 1 duży kurczak
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 10 dkg wątróbki
  • 6-7 śliwek suszonych
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • kawałek selera, drobno pokrojony
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek
  • masło do wysmarowania naczynia
                                                                   KAPUSTA : 
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
  • 4-5 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 2 śląskie kiełbasy, pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1 cytryny
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
                                                            
Kaszę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni
podpiekamy na oleju, pokrojoną cebulę i czosnek.  Następnie dodajemy marchew, seler, śliwki, kaszę, wlewamy bulionu i całość dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy wątróbkę, chwilkę dusimy aż płyny odparują i doprawiamy do smaku. Farsz studzimy.
Kurczaka nacieramy przyprawami, przecinamy grzbiet i wyciągamy kości z brzucha (grzbiet zostawiamy ).
Nakładamy do środka farsz, spinamy kurczaka wykałaczkami i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Kurczaka pieczemy 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 170-180 *C.
W czasie kiedy kurczak się piecze, kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości. Kapustę dobrze odcedzamy.
Na patelni,  na oleju podpiekamy pokrojona cebulę z kiełbasą aż się zrumienią, dodajemy do kapusty oraz przyprawy, cukier i sok z cytryny. Kapustę mieszamy, zagotowujemy i gotowe.
Na dużym półmisku układamy porcję kapusty, na to kładziemy kurczaka, ozdabiamy pomarańczą i czerwoną żurawiną. Kurczaka kroimy na porcje i podajemy. Smacznego.



Prześlij komentarz