DIETETYCZNY ŁOSOŚ Z SAŁATKĄ Z CZERWONEGO RYŻU I KIEŁKAMI

05.11.2015
data:post.title
Łosoś to jedna z znanych i lubianych ryb, która często gości na naszym stole. Bardzo ją lubię i przyznam że przeważnie przygotowuję łososia dietetycznie. Dzisiaj podałam go w formie steka z czerwonym ryżem i warzywami, czyli lekkie i niskokaloryczne danie. Polecam.


                                                                         SKŁADNIKI : 
  • 300 g świeżego łososia 
  • sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
  • sok z cytryny 
  • 100 g czerwonego ryżu
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 mała cukinia
  • kawałek bakłażana 
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • 1 brokuł, ugotowany na parze
  • garść kiełków na patelnie
  • sałata i tymianek do ozdoby
                                                               PRZYGOTOWANIE : 

Łososia myjemy, pozbawiamy skóry, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i odkładamy.
Przekładamy go na patelnię teflonową, skrapiamy sokiem z cytryny, wlewamy 4 łyżki wody i smażymy na mały ogniu około 3 minuty z każdej strony, pod koniec dodajemy kiełki i zakręcamy gaz.
Ryż gotujemy w wodzie do miękkości, odcedzamy. Warzywa kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wlewamy bulion i dusimy do miękkości. Kiedy są już miękkie wsypujemy ryż, ciągle mieszając chwilkę prużymy.
Na talerz układamy sałatkę z ryżu, kawałek łososia z kiełkami i brokuł. Danie dekorujemy sałatą i tymiankiem. Smacznego.
Patelnię do smażenia niskotłuszczowego można nabyć w sklepie internetowym ;sklep dajar



Ambitnie i zdrowo

Prześlij komentarz