SKŁADNIKI :
- 300 g świeżego łososia
- sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
- sok z cytryny
- 100 g czerwonego ryżu
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 mała cukinia
- kawałek bakłażana
- 1 mała papryka
- 1 cebula
- 1 brokuł, ugotowany na parze
- garść kiełków na patelnie
- sałata i tymianek do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
Łososia myjemy, pozbawiamy skóry, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i odkładamy.
Przekładamy go na patelnię teflonową, skrapiamy sokiem z cytryny, wlewamy 4 łyżki wody i smażymy na mały ogniu około 3 minuty z każdej strony, pod koniec dodajemy kiełki i zakręcamy gaz.
Ryż gotujemy w wodzie do miękkości, odcedzamy. Warzywa kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wlewamy bulion i dusimy do miękkości. Kiedy są już miękkie wsypujemy ryż, ciągle mieszając chwilkę prużymy.
Na talerz układamy sałatkę z ryżu, kawałek łososia z kiełkami i brokuł. Danie dekorujemy sałatą i tymiankiem. Smacznego.
Patelnię do smażenia niskotłuszczowego można nabyć w sklepie internetowym ;sklep dajar
Patelnię do smażenia niskotłuszczowego można nabyć w sklepie internetowym ;sklep dajar
Prześlij komentarz