SAŁATKA MEKSYKAŃSKA - KRÓL IMPREZ

04.11.2015
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na ta pyszną sałatkę znaną od lat, jest niezastąpiona na przyjęciach i nie tylko. Bardzo syta i efektowna. Chipsy nachos dodają efektu i ostrego smaku, polecam.


                                                                      SKŁADNIKI :
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sol, pieprz do smaku
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej lub lodowej
  • 3 pomidory
  • 0,5 kg pieczarek
  • oregano
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera żółtego tartego
  • paczka chipsów tortilla o smaku chilli 
                                                                             SOS : 
  • 5 łyżek majonezu 
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • ketchup do smaku
Składniki sosu mieszamy, odkładamy na czas przygotowania sałatki. 

                                                                PRZYGOTOWANIE : 

Mięso mielone podpiekamy z cebulą na oleju, dodajemy przecier, przyprawy i odcedzoną fasolkę. Dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. Na drugiej patelni podpiekamy poszatkowane pieczarki, doprawiamy do smaku, studzimy. Kapustę drobno kroimy.
Na dno przeźroczystej miski kładziemy kapustę, na to mięso mielone, następnie pieczarki, kukurydza z puszki, ketchup, ser tarty i pokrojone pomidory. Sałatkę polewamy sosem majonezowym. Wokół miski układamy ozdobnie całe nachos, a na wierzch posypujemy resztę pokruszonych chipsów.
Sałatkę dekorujemy według uznania i przechowujemy w lodówce.
Smacznego !





5 komentarzy

  1. chętnie bym ją zjadła ;D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja takiej sałatki nie znałam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również robiłam ją pierwszy raz a przepis znam od dawna, ważne że wyszła pyszna :)

      Usuń
    2. Ja również robiłam ją pierwszy raz a przepis znam od dawna, ważne że wyszła pyszna :)

      Usuń