SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sol, pieprz, przyprawa do mięsa do smaku
- 1/2 główki kapusty pekińskiej lub lodowej
- 1 słoik pieczarek konserwowych
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 100 g sera żółtego, tartego
- paczka chipsów nachos
SOS :
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- sól, cukier do smaku
Składniki sosu mieszamy, odkładamy na czas przygotowania sałatki.
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso mielone podpiekamy z z przyprawami, dodajemy przeciery. Dokładnie mieszamy,odkładamy do ostygnięcia.
- Kapustę, cebulę drobno kroimy.
- Pieczarki odcedzamy, kroimy w talarki.
- Na dno przeźroczystej miski kładziemy kapustę, na to mięso mielone, fasolkę, polewamy ketchupem, następnie pieczarki, kukurydza z puszki i tarty ser. Sałatkę polewamy sosem majonezowym. Wokół miski układamy ozdobnie całe nachos, a na wierzch posypujemy resztę pokruszonych chipsów.
- Sałatkę dekorujemy według uznania i przechowujemy w lodówce.
- Smacznego !
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
chętnie bym ją zjadła ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Dziękuje za zaproszenie :)
UsuńA ja takiej sałatki nie znałam:-)
OdpowiedzUsuńJa również robiłam ją pierwszy raz a przepis znam od dawna, ważne że wyszła pyszna :)
UsuńJa również robiłam ją pierwszy raz a przepis znam od dawna, ważne że wyszła pyszna :)
Usuń