SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 150 g margaryny
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru + 1 płaska, łyżka mąki ziemniaczanej
- około 400 g herbatników
POLEWA:
- 200 ml śmietany 30 %
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka żelatyny
- płatki migdałów do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- W dużym garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukry i mieszamy.
- Następnie dodajemy mielony twaróg, kiedy lekko się podgrzeje wbijamy jajka i energicznie mieszamy.
- Budynie mieszamy z mąką ziemniaczaną w mleku, wlewamy do gorącego sernika i energicznie mieszamy aż masa serowa zgęstnieje.
- Foremkę o wymiarach 20/30 wykładamy folią aluminiową.
- Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników, wylewamy na nie część masy serowej, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę sera.
- Na wierzch układamy herbatniki.
- Sernik chłodzimy.
- Podgrzewamy kremówkę razem z połamanymi czekoladami, masłem, aż się rozpuszczą. Zakręcamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
- Na zimny sernik wylewamy polewę czekoladową i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.
Uwagi; Zimny sernik najlepiej kroić mokrym nożem, smacznego :)
uwielbiam serniki pod każdą postacią,pycha !
OdpowiedzUsuń