SERNIK GOTOWANY NA CIASTKACH

27.11.2015
data:post.title
Sernik gotowany to jeden z pyszniejszych serników a w dodatku szybki w przygotowaniu. Gotową masę serową wylewamy warstwowo na herbatniki.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 150 g margaryny
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru + 1 płaska, łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 400 g herbatników
                                                                        POLEWA: 
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • płatki migdałów do posypania
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. W dużym garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukry i mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mielony twaróg, kiedy lekko się podgrzeje wbijamy jajka i energicznie mieszamy.
  3. Budynie mieszamy z mąką ziemniaczaną w mleku, wlewamy do gorącego sernika i energicznie mieszamy aż masa serowa zgęstnieje. 
  4. Foremkę o wymiarach 20/30 wykładamy folią aluminiową.
  5. Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników, wylewamy na nie część masy serowej, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę sera.
  6. Na wierzch układamy herbatniki. 
  7. Sernik chłodzimy.
  8. Podgrzewamy kremówkę razem z połamanymi czekoladami, masłem, aż się rozpuszczą. Zakręcamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
  9. Na zimny sernik wylewamy polewę czekoladową i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  10. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.
Uwagi; Zimny sernik najlepiej kroić mokrym nożem, smacznego :)




1 komentarz