KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI

25.11.2015
data:post.title
Karp zapiekany z kaszą i bakaliami to świetny przepis na Wigilię  i święta Bożego Narodzenia. Filety układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy pyszną kaszą z bakaliami i zapiekamy.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 600 g fileta z karpia
  • 50 g śliwek suszonych
  • 50 g moreli suszonych
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 300 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g masła
  • 20 ml oleju
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki 
  • sól pieprz do smaku
                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Kaszę przekładamy do garnka, podpiekamy na oleju, wlewamy wodę i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec, kiedy płyny odparują dodajemy miód i sok z cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy.
Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny aby ryba przeszła smakiem.
Porcje karpia układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch każdego kawałka ryby kładziemy po porcji kaszy i kawału masła. Dociskamy lekko wszystko do ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty. 
Kawałki ryby układamy na talerzu, polewamy sosem i masłem z pieczenia. Smacznego !


3 komentarze

  1. Ja bym zamienił Karpia na jakąś inną rybkę :) Np. na łososia lub pstrąga, ale i tak wygląda apetycznie. Ja najczęściej robię łososia z salsą pomidorową :)

    OdpowiedzUsuń