SKŁADNIKI :
- 600 g fileta z karpia
- 50 g śliwek suszonych
- 50 g moreli suszonych
- 50 g żurawiny suszonej
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 300 ml wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu
- 50 g masła
- 20 ml oleju
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- natka pietruszki
- sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Kaszę przekładamy do garnka, podpiekamy na oleju, wlewamy wodę i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec, kiedy płyny odparują dodajemy miód i sok z cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy.
Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny aby ryba przeszła smakiem.
Porcje karpia układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch każdego kawałka ryby kładziemy po porcji kaszy i kawału masła. Dociskamy lekko wszystko do ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty.
Kawałki ryby układamy na talerzu, polewamy sosem i masłem z pieczenia. Smacznego !
Mniam! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuńJa bym zamienił Karpia na jakąś inną rybkę :) Np. na łososia lub pstrąga, ale i tak wygląda apetycznie. Ja najczęściej robię łososia z salsą pomidorową :)
OdpowiedzUsuń