RAZOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

02.11.2015
data:post.title
Pierogi to największy polski, przysmak na stole wigilijnym, świątecznym i nie tylko. Dzisiaj pomysł na zdrowszą wersję a mianowicie na ciasto razowe. Farsz kapuściano - grzybowy idealnie do nich pasuje, polecam.


                                                                         SKŁADNIKI : 
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
                                                                           FARSZ : 
  • około 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 liść laurowy, ziele 
  • kilka namoczonych, suszonych grzybów
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki oleju
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z składników, zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi, pozostawiamy je przykryte folią aluminiową na około 20 minut, aż odpocznie. 
  2. Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie, z liściem laurowym i zielem, do miękkości. Studzimy i dobrze wyciskamy kapustę, następnie ją kroimy. Grzybki wcześniej namoczone w wodzie ( około 4 godziny) zagotowujemy, odcedzamy drobno kroimy.
  3. Cebulę, drobno pokrojoną podpiekamy na oleju, dodajemy grzybki i kapustę, farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wycinamy szklanką kółka. Nakładamy na środek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi ciasta, dociskając je widelcem. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku przez kilka minut aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy, studzimy.
  5. Pierogi podajemy do barszczu, ciepłe lub podpieczone z cebulką na oleju.
  6. Smacznego.


1 komentarz

  1. taki pierowgów to jeszcze nie jadłam ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń