SKŁADNIKI :
- 1 szklanka mąki razowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
FARSZ :
- około 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1 liść laurowy, ziele
- kilka namoczonych, suszonych grzybów
- sól, pieprz do smaku
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE :
- Z składników, zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi, pozostawiamy je przykryte folią aluminiową na około 20 minut, aż odpocznie.
- Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie, z liściem laurowym i zielem, do miękkości. Studzimy i dobrze wyciskamy kapustę, następnie ją kroimy. Grzybki wcześniej namoczone w wodzie ( około 4 godziny) zagotowujemy, odcedzamy drobno kroimy.
- Cebulę, drobno pokrojoną podpiekamy na oleju, dodajemy grzybki i kapustę, farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wycinamy szklanką kółka. Nakładamy na środek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi ciasta, dociskając je widelcem. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku przez kilka minut aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy, studzimy.
- Pierogi podajemy do barszczu, ciepłe lub podpieczone z cebulką na oleju.
- Smacznego.
taki pierowgów to jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)