BISZKOPT MAKOWY DO TORTÓW

07.11.2015
data:post.title
Biszkopt to podstawa udanego i pięknego tortu. Przepis na to ciasto jest banalnie prosty i stosuję go od lat w mojej kuchni. Biszkopt wychodzi wysoki i można go pokroić na trzy blaty. Polecam.


                                             SKŁADNIKI : na tortownicę o średnicy 24 cm
  • 4 duże jajka 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki suchego maku
                                                         PRZYGOTOWANIE :
  1. Całe jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania puszystej,sztywnej piany.
  2. Cały czas ubijając dolewamy olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i mak.
  3. Lekko mieszamy aby składniki się połączyły i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy.
  4. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170-180 * C, wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.
  5. Gdy ciasto pięknie wyrośnie ja po 25 minutach zmniejszam temperaturę do 160 *C. Jednak z doświadczenia wiem że każdy piekarnik piecze inaczej więc nie każdy musi zmniejszać  temperaturę, ważne aby biszkopt zbytnio się nie spiekł.
  6. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków (patyczek musi być suchy po wyjęciu z biszkoptu) czy ciasto jest gotowe.
  7. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  8. Wyciągamy ciasto i kroimy na trzy blaty.

Prześlij komentarz