SKŁADNIKI : na tortownicę o średnicy 24 cm
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki suchego maku
- Całe jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania puszystej,sztywnej piany.
- Cały czas ubijając dolewamy olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i mak.
- Lekko mieszamy aby składniki się połączyły i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy.
- Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170-180 * C, wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.
- Gdy ciasto pięknie wyrośnie ja po 25 minutach zmniejszam temperaturę do 160 *C. Jednak z doświadczenia wiem że każdy piekarnik piecze inaczej więc nie każdy musi zmniejszać temperaturę, ważne aby biszkopt zbytnio się nie spiekł.
- Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków (patyczek musi być suchy po wyjęciu z biszkoptu) czy ciasto jest gotowe.
- Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Wyciągamy ciasto i kroimy na trzy blaty.
Prześlij komentarz