SKŁADNIKI : na dwie blaszki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżek oleju
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
FARSZ:
- 40 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej na półmiękko
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju
Na patelni, na oleju podpiekamy pokrojone pieczarki oraz cebulę, do momentu aż płyny odparują. Wsypujemy soczewicę, doprawiamy do smaku i mieszamy.
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże mieszamy z wodą aż się rozpuszczą. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto, powinno ono odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, z których każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm.
- Wycinamy z placków kółka, dużą szklanką. Na które kładziemy po łyżce farszu i sklejamy pierogi.
- Gotowe pierogi układamy na wysmarowanej olejem blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut.
- Pierogi podajemy z dowolnym sosem, barszczem lub zjadamy same. Smacznego.
pięknie żółte - wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award - mam nadzieję, że dołączysz :)