Przepis dostałam od brata a on od koleżanki, i tak pieczemy go od lat.
SKŁADNIKI : na dwie foremki keksowe
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 drobna
- 1 szklanka zakwasu na chleb
- 1 szklanka kaszy pęczak, zmierzonej po ugotowaniu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki płynnego miodu rozpuszczonego w 1 szklance wody
- 1 łyżka soli
- 5 szklanek wody
- 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej typ 650
- 1 jajko do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, muszą się one zmieścić i musi być jeszcze miejsce aby ciasto wyrosło. Wlewamy zakwas, wodę i rozmieszany miód. Składniki mieszamy aż dobrze się połączą. Ciasto jest bardzo luźnej konsystencji ale takie ma być. Nakrywamy miskę ręcznikiem i pozostawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.
Foremki keksowe o wymiarach 40/ 15 i 26/12 jedna większa i jedna mniejsza, wysypujemy obficie mąką. Wyrośnięte i sfermętowane ciasto wyrabiamy w misce jeszcze raz,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Nakładamy ciasto ręką do foremek, bardzo się klei i jest luźnej konsystencji ale tak ma być. Ładnie wyrównujemy wierzch oraz smarujemy go rozmąconym jajkiem. Pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 *C, po całkowitym nagrzaniu się wkładamy foremki z chlebem, pieczemy około 45 minut ale po 20 minutach, jak chlebki pięknie wyrosną zmniejszamy temperaturę do 180 *C i pieczemy dalej, musimy uważać aby nam się zbytnio nie spiekły.
Po upieczeniu chlebki wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z foremek i studzimy na metalowej kratce.
Chleb jest pyszny około 3-5 dni jednak ja nadmiar zamrażam, o ile mi zostanie.
Smacznego !
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA jaki typ mąki pszennej ? Czy można dać pół na pół chlebową i jasną orkiszową, czy lepiej samą pszenną ? Czy kiedyś robiłaś takie modyfikacje :) ?
OdpowiedzUsuńWitam, już podaję pszenna typ - 650 tą polecam, i żytnia 2000 razowa drobna :) myślę że można dodac orkiszową sama muszę ją kupic i upiec chleb :)
UsuńI jeszcze typ żytniej.
OdpowiedzUsuńDziekuję :). Teraz już mogę piec, bo chleb wygląda smakowicie.
UsuńDziękuje i smacznego :)
OdpowiedzUsuńwyglda bardzo apetycznie.Kolor soczewicy chyba nie ma znaczenia.pierwszy raz zrobię z połowy składników i dam znać jak się udał
OdpowiedzUsuńChciałabym upiec chlebek, ale niestety nie mam zakwasu. :(
OdpowiedzUsuńCzy można go zastąpić drożdżami?
Można go zrobić na drożdżach, też wyjdzie dobry :)
UsuńTen przepis jest rewelacyjny, a moja rodzina jest zachwycona. Pyszny i pozywny, wystarcza trzy kromki zeby sie najesc. Ja osobiscie dodaje troche wiecej soli, wtedy ma lepszy smak. Dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń