DOMOWY CHLEB WIELOZIARNISTY NA ZAKWASIE - PYCHOTKA

07.11.2015
data:post.title
Chleb domowy, wieloziarnisty jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych chlebów. Przygotowuje się go niewiarygodnie łatwo, ziarna z zakwasem i mąką fermentują przez 12 godzin, następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek i po chwili pieczemy. Ten pyszny chlebek piekę dwa razy w miesiącu i przyznam że szybko znika. Nie potrzeba go smarować masłem i zbędnymi dodatkami, po prostu jest tak pyszny że zajadam go bez niczego. Polecam :)
Przepis dostałam od brata a on od koleżanki, i tak pieczemy go od lat.


                                                    SKŁADNIKI : na dwie foremki keksowe

  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 drobna
  • 1 szklanka zakwasu na chleb
  • 1 szklanka kaszy pęczak, zmierzonej po ugotowaniu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu rozpuszczonego w 1 szklance wody
  • 1 łyżka soli
  • 5 szklanek wody
  • 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej typ 650 
  • 1 jajko do posmarowania ciasta 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, muszą się one zmieścić i musi być jeszcze miejsce aby ciasto wyrosło. Wlewamy zakwas, wodę i rozmieszany miód. Składniki mieszamy aż dobrze się połączą. Ciasto jest bardzo luźnej konsystencji ale takie ma być. Nakrywamy miskę ręcznikiem i pozostawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.
Foremki keksowe o wymiarach 40/ 15 i 26/12 jedna większa i jedna mniejsza, wysypujemy obficie mąką. Wyrośnięte i sfermętowane ciasto wyrabiamy w misce jeszcze raz,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Nakładamy ciasto ręką do foremek, bardzo się klei i jest luźnej konsystencji ale tak ma być. Ładnie wyrównujemy wierzch oraz smarujemy go rozmąconym jajkiem. Pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 *C, po całkowitym nagrzaniu się wkładamy foremki z chlebem, pieczemy około 45 minut ale po 20 minutach, jak chlebki pięknie wyrosną zmniejszamy temperaturę do 180 *C i pieczemy dalej, musimy uważać aby nam się zbytnio nie spiekły.
Po upieczeniu chlebki wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z foremek i studzimy na metalowej kratce. 
Chleb jest pyszny około 3-5 dni jednak ja nadmiar zamrażam, o ile mi zostanie. 
Smacznego !





6 komentarzy

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki typ mąki pszennej ? Czy można dać pół na pół chlebową i jasną orkiszową, czy lepiej samą pszenną ? Czy kiedyś robiłaś takie modyfikacje :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, już podaję pszenna typ - 650 tą polecam, i żytnia 2000 razowa drobna :) myślę że można dodac orkiszową sama muszę ją kupic i upiec chleb :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziekuję :). Teraz już mogę piec, bo chleb wygląda smakowicie.

      Usuń