Domowa czekolada z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa, jest pyszna i pachnąca. Dzisiaj przygotowałam ją w formie bloku ozdobioną groszkami czekoladowymi. W takiej formie dobrze się kroi i estetycznie wygląda na talerzu.
SKŁADNIKI :
- 250 g margaryny
- 1 szklanka mleka pełnego
- 2 i 1/2 szklanka mleka w proszku
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże łyżki ciemnego kakao
- 100 g pokruszonych herbatników
CZEKOLADA BIAŁA :
- 120 g margaryny
- 1/2 szklanka mleka
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanka mleka w proszku
- 200 groszków typu ( Maltiki Keks )
- 1 duży wafel
- mleko do nasączenia
PRZYGOTOWANIE :
- Margarynę, mleko, cukier i kakao przekładamy do garnka, mieszamy aż margaryna się rozpuści, składniki się połączą i masa zagotuje. Zdejmujemy z gazu, po kilku minutach wsypujemy mleko w proszki i szybko mieszamy trzepaczką aby masa stała się jednolita. Odkładamy to ostudzenia.
- Herbatniki kruszymy, wsypujemy do letniej masy, mieszamy.
- Wafel rozkładamy na papierze do pieczenia, pędzelkiem smarujemy go solidnie ciepłym mlekiem. Pozostawiamy na kilka minut aby zmięknął.
- Formę keksową ( u mnie półokrągła) wykładamy folią spożywczą. układamy w niej miękki wafel, na to wylewamy czekoladę, równo ją rozsmarowujemy. Wystające końce wafla składamy do środka.
- Formę zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Czekolada biała - margarynę ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku. Wszystko dokładnie ucieramy aż masa stanie się gładka i lekko gęstawa. Odkładamy ją do lodówki na 1 godzinę.
- Zastygnięty baton czekoladowy wykładamy z formy, smarujemy po wierzchu biała czekoladą i dekorujemy czekoladowymi groszkami. Odkładamy na 30 minut do lodówki, aż polewa zastygnie.
- Czekoladę kroimy na 2 centymetrowe plastry, podajemy.
- Czekolada jest bardzo smaczna, Herbatniki świetnie do niej pasują, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Dziękuje :)
OdpowiedzUsuń