TARTA ZE ŚLIWKAMI, BUDYNIEM I MIGDAŁAMI + FILMIK

5 wrz 2017
data:post.title
Tarta to pyszne i szybkie ciasto w przygotowaniu, przeważnie przygotowuje się ją z owocami, grzybami i warzywami. Sezon na śliwki trwa więc  
dzisiaj przygotowałam ją z budyniem, śliwkami i kruszonką migdałową. Wyszła smaczna, krucha i pachnąca.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                 DODATKOWO :
  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier do posypania śliwek
                                                                 KRUSZONKA :
  • 50 g margaryny
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • garść płatków migdałów
Zimny tłuszcz ugniatamy z mąką, cukrem i migdałami aż powstanie kruszonka.

PRZYGOTOWANIE :
  1. Z podanych składników, zagniatamy kruche, elastyczne ciacho na tartę. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki i ponownie zagniatamy. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odkładamy do lekkiego ostudzenia.
  3. Śliwki myjemy i przecinamy na pół i wyciągamy pestki.
  4. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na owalny, cienki placek i układamy go w tortownicy, brzegi odcinamy. Z resztek ciasta wyklejamy foremki na babeczki ( wyjdzie ich około 3-4 )
  5. Na ciasto wylewamy budyń, na to rozkładamy śliwki skórką do dołu. Posypujemy je po wierzchu opcjonalnie cukrem. Na wierzch posypujemy kruszonkę.
  6. Tartę pieczemy w temperaturze około 180 * C, przez około 35-40 minut.
  7. Tartę całkowicie studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy
          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;





 

Publikowanie komentarza