Tarta to pyszne i szybkie ciasto w przygotowaniu, przeważnie przygotowuje się ją z owocami, grzybami i warzywami. Sezon na śliwki trwa więc
dzisiaj przygotowałam ją z budyniem, śliwkami i kruszonką migdałową. Wyszła smaczna, krucha i pachnąca.
SKŁADNIKI :
- 300 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- cukier do posypania śliwek
- 50 g margaryny
- 50 g mąki
- 2 łyżki cukru
- garść płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników, zagniatamy kruche, elastyczne ciacho na tartę. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki i ponownie zagniatamy. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odkładamy do lekkiego ostudzenia.
- Śliwki myjemy i przecinamy na pół i wyciągamy pestki.
- Formę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na owalny, cienki placek i układamy go w tortownicy, brzegi odcinamy. Z resztek ciasta wyklejamy foremki na babeczki ( wyjdzie ich około 3-4 )
- Na ciasto wylewamy budyń, na to rozkładamy śliwki skórką do dołu. Posypujemy je po wierzchu opcjonalnie cukrem. Na wierzch posypujemy kruszonkę.
- Tartę pieczemy w temperaturze około 180 * C, przez około 35-40 minut.
- Tartę całkowicie studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy
Prześlij komentarz