Oszukane zrazy to nic innego jak tradycyjny zraz tylko z mięsa mielonego. Są szybkie w przygotowaniu i smaczne. Nadają się do zamrażania, można je odgrzewać lub zjadać na zimno. Świetnie smakują z kluskami, ziemniakami i ulubionymi surówkami.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka )
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka przyprawy do mięsa
- 1 łyżeczka majeranku
FARSZ :
- 4 ogórki kiszone
- musztarda sarepska
- 2 kiełbasy śląskie
- 20 dkg wędzonego boczku
- 1 cebula
- mąka do obtoczenia zrazików
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Do mięsa mielonego dodajemy jaka, startą cebulę i czosnek, wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.
- Boczek, ogórki, kiełbasę i cebulę kroimy w paski.
- Z mięsa formujemy średniej wielkości placki, smarujemy je z musztardą, nakładamy farsz i zlepiamy zraza. Obtaczamy go w mące i układamy na desce.
- Na rozgrzanym oleju podpiekamy z każdej strony kotleciki. Przekładamy je do opiekacza lub piekarnika i pieczemy około 15 minut.
- Zrazy podajemy z ziemniakami, kluskami i ulubioną surówką.
- Pyszne są również na zimno. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału;
Prześlij komentarz