Omlet z płatkami owsianymi jest bardzo smaczny, lekki i pyszny. Dzisiaj podałam go z grzybami i warzywami. Wyszedł bardzo pyszny.
SKŁADNIKI :
- 4 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych, drobnych
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła klarownego
DODATKOWO :
- 150 g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- do podania - pomidor, por, kiełki, kleks śmietany
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, żółtka mieszamy z 1/4 łyżeczką proszku do pieczenia i płatkami, dodajemy do białek i ponownie mieszamy
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowne, wylewamy ciasto i pieczemy omlet na małym ogniu. Po kilku minutach wstawiamy go z patelnią do piekarnika i pieczemy jeszcze kilka minut.
- Grzyby i cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię z masłem klarownym, doprawiamy solą i pieprzem, lekko podpiekamy, wlewamy wodę i prużymy aż grzybki się podpieką. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku, mieszamy i gotowe.
- Upieczony omlet przekładamy na patelnię, na to porcja grzybów oraz pokrojone warzywa ( pomidor, por, kiełki ) polewamy porcją śmietany i podajemy.
- Omlet jest bardzo puszysty a z grzybami wyjątkowo smaczny.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału;
Prześlij komentarz