Tort urodzinowy upieczony w domu jest również bardzo smaczny i co najważniejsze dużo tańszy niż kupny.
BISZKOPT :
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej ( 130 g )
- 2 płaskie, łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ŚMIETANA :
- 600 ml śmietany 30 %
- 3 płaskie łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- śmietan-fix 3 op
- 2 dżemy wiśniowe lub truskawkowe
- 1 opłatek na tort
- czekoladowe chrupki lub groszki do dekoracji
- Biszkopt - całe jajka ubijamy mikserem aż będą dobrze ubite, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po chwili wlewamy olej, miksujemy. Mąki przesiewamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy olejem ( 24 cm ) i wlewamy ciasto. Pieczemy 35 minut , temperatura 180 % C, termoobieg.
- Biszkopt po całkowitym ostudzeniu przecinamy na 2-3 połówki.
- Śmietana - bardzo zimną śmietaną wlewamy do misy robota, wsypujemy cukry i ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy śmietan- fixy i jeszcze chwilę miksujemy.
- Blat biszkoptu układamy na talerzu, nasączamy herbatką, smarujemy dżemem i rozkładamy śmietanę aż składniki się skończą. Gotowy tort dekorujemy groszkami i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Godzinę przed podaniem nakładamy ozdobny opłatek i delikatnie go dociskamy, pozostawiamy aż zmięknie.
- Tort jest gotowy do podania. Smacznego.
Prześlij komentarz