Rogaliki twarogowe są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest trochę klejące ale po upieczeniu rogaliki są smaczne. Ładnie rosną jednak później opadają ale to nie wpływa na ich jakość i smak.
SKŁADNIKI :
- 250 g tłustego twarogu
- 250 g margaryny lub masła
- 250 g mąki tortowej
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- powidła
- Twaróg nalerzy zmielić w maszynce do mięsa.
- Wszystkie składniki oprócz powideł, umieszczamy na stolnicy lub misie robota i zagniatamy.
- Ciasto jest klejące ale takie ma być. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koło które dzielimy na trujkąty. Na każdym kawałku ciasta nakładamy porcję powideł i zwijamy, tworząc rogalika.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.
- Pieczemy 30 minut w piekarniku, 180 % termobieg.
- Smacznego.
jakie pyszności:)
OdpowiedzUsuń