Rogaliki twarogowe są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest trochę klejące ale po upieczeniu rogaliki są smaczne. Ładnie rosną jednak później opadają ale to nie wpływa na ich jakość i smak. 
SKŁADNIKI : 
- 250 g tłustego twarogu
 - 250 g margaryny lub masła
 - 250 g mąki tortowej
 - 1 cukier waniliowy
 - 3 łyżki cukru pudru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - powidła
 
- Twaróg nalerzy zmielić w maszynce do mięsa.
 - Wszystkie składniki oprócz powideł, umieszczamy na stolnicy lub misie robota i zagniatamy.
 - Ciasto jest klejące ale takie ma być. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koło które dzielimy na trujkąty. Na każdym kawałku ciasta nakładamy porcję powideł i zwijamy, tworząc rogalika.
 - Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.
 - Pieczemy 30 minut w piekarniku, 180 % termobieg.
 - Smacznego.
 














jakie pyszności:)
OdpowiedzUsuń