Przepis babci na pączki zawsze się sprawdza, są smaczne nawet na drugi i trzeci dzień.
SKŁADNIKI :
- 550 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka octu
- marmolada do nadziania
- Drożdże należy rozkruszyć, wlać odrobinę mleka oraz 1 łyżę cukru i mąki. Dobrze wymieszać i odstawić aż lekko wyrosną.
- Masło ucieramy z żółtkami i cukrem zwykłym, oraz waniliowym. Następnie wlewamy mleko, tłuszcz i chwilkę miksujemy. Do masy dodajemy drożdże i mąkę oraz ocet. Ciasto wyrabiamy około 5 minut.
- Odkładamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i rozwałkowujemy nie za cienki placek. Nakładamy po łyżeczce marmolady i przykrywamy ciastem, wycinamy szklanką kółka.
- Pączki odkładamy do wyrośnięcia. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu z jednej i drugiej strony na złoto.
- Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Pączki najczęściej robimy z ciasta drożdżowego.
OdpowiedzUsuń