Karkówka zapiekana z cebulą to świetny pomysł na obiad, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Mięso można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem upiec.
SKŁADNIKI :
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- sól do smaku
- 1/2 szklanka ostrego ketchupu
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1-2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz do smaku
- 4 cebule pokrojone w talarki
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- Karkówkę tniemy w plastry, przyprawiamy solą.
- Do miski dodajemy składniki sosu - przecier pomidorowy, ketchup, musztardę, czosnek, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Cebulę kroimy w talarki a marchew w kostkę.
- Do sosu dodajemy plastry mięsa, mieszamy, następnie dokładamy cebulę i marchew, dalej mieszamy.
- Do dużego naczynia żaroodpornego lub 2 mniejszych rozkładamy mięso z warzywami, cebulę starajmy się dawać pod plastry mięsa.
- Naczynie zakrywamy folią aluminiową i całość zapiekamy 1 godzinę lub trochę dłużej, w temperaturze 180- 190 % C, funkcja termoobieg. Po 30 minutach folię aluminiową ściągamy i zapiekamy dalej.
- Mięso jest lekko słodkawe, smaczne na ciepło i zomnio. Polecam.
Prześlij komentarz