Karkówka zapiekana z cebulą to świetny pomysł na obiad, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Mięso można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem upiec. 
SKŁADNIKI : 
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
 - sól do smaku
 - 1/2 szklanka ostrego ketchupu
 - 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
 - 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
 - 1-2 łyżki oleju
 - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
 - 1 łyżeczka majeranku
 - 1 łyżeczka oregano
 - pieprz do smaku
 - 4 cebule pokrojone w talarki
 - 2 marchewki pokrojone w kostkę
 
- Karkówkę tniemy w plastry, przyprawiamy solą.
 - Do miski dodajemy składniki sosu - przecier pomidorowy, ketchup, musztardę, czosnek, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
 - Cebulę kroimy w talarki a marchew w kostkę.
 - Do sosu dodajemy plastry mięsa, mieszamy, następnie dokładamy cebulę i marchew, dalej mieszamy.
 - Do dużego naczynia żaroodpornego lub 2 mniejszych rozkładamy mięso z warzywami, cebulę starajmy się dawać pod plastry mięsa.
 - Naczynie zakrywamy folią aluminiową i całość zapiekamy 1 godzinę lub trochę dłużej, w temperaturze 180- 190 % C, funkcja termoobieg. Po 30 minutach folię aluminiową ściągamy i zapiekamy dalej.
 - Mięso jest lekko słodkawe, smaczne na ciepło i zomnio. Polecam.
 














Prześlij komentarz