Pyszne ciasto z truskawkami, przygotowane w expresowym tempie. Smaczne, lekkie i orzeźwiające, idealna na ciepłe dni i nie tylko. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 4 serki waniliowe po 150 g każdy
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 0.5 kg świeżych truskawek
- 3 łyżki żelatyny spożywczej
- 500 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 3-4 łyżki cukru
- Truskawki myjemy, oczyszczamy i tniemy na kawałki.
- Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku ( wlewamy około 1/4 szklankę wrzątku ), studzimy.
- Do miski wlewami śmietanę, dodajemy cukry i ubijamy na sztywno. Dodajemy serki i miksujemy. Wlewamy strumieniem żelatynę ( troszeczkę zostawiamy do posmarowania owoców), mieszamy. Do masy dodajemy część truskawek, mieszamy.
- Dno tortownicy ( średnica 24 cm ) wykładamy folią spożywczą.
- Na dno tortownicy wykładamy biszkopty, na to wylewamy cześć masy, następnie ponownie układamy biszkopty. Wylewamy resztę masy i na wierzchu układamy resztę truskawek. Smarujemy je pędzelkiem żelatyną.
- Ciasto chłodzimy około 2 godzin i możemy podawać. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału :
Prześlij komentarz