KLUSKI ŚLĄSKIE NADZIEWANE MIĘSEM + FILMIK

16 cze 2020
data:post.title
Kluski ślaskie nadziewane mięsem są również smaczne jak pyzy. Przygotowuje się je łatwo i szybko, polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 1  kg ziemniaków ugotowanych i ostudzonych oraz zmielonych 
  • około 0,5 kg farszu mięsnego ( u mnie gotowana łopatka z warzywami ) 
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • tłuszcz z cebulką i boczkiem do okraszenia klusek
                                                          PRZYGOTOWANIE :
  1. Do miski przekładamy ziemniaki, oddzielamy 1/4 część i równą ją rozprowadzamy po ziemniakach. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Gdyby nie chciało się skleić, dolewamy wody.
  2. Ciasto dzielimy na porcje, wkładamy odrobinę farszu i sklejamy, formujemy kluski.
  3. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 7-10 minut licząc czas od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
  4. Kluski podajemy okraszone cebulką. Smacznego.
                             Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz