Kluski ślaskie nadziewane mięsem są również smaczne jak pyzy. Przygotowuje się je łatwo i szybko, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków ugotowanych i ostudzonych oraz zmielonych
- około 0,5 kg farszu mięsnego ( u mnie gotowana łopatka z warzywami )
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- tłuszcz z cebulką i boczkiem do okraszenia klusek
PRZYGOTOWANIE :
- Do miski przekładamy ziemniaki, oddzielamy 1/4 część i równą ją rozprowadzamy po ziemniakach. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Gdyby nie chciało się skleić, dolewamy wody.
- Ciasto dzielimy na porcje, wkładamy odrobinę farszu i sklejamy, formujemy kluski.
- Gotujemy je w osolonym wrzątku około 7-10 minut licząc czas od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
- Kluski podajemy okraszone cebulką. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz