PODGRZYBKI NA MAŚLE

04.10.2013
data:post.title
Sezon na grzyby jeszcze trwa i co zrobić na szybko z tych pysznych ,leśnych smakołyków. Pomysł na szybkie danie po powrocie z lasu to nic innego jak podgrzybki podpieczone na maśle. Z kleksem gęstej śmietany, już można się rozkoszować pysznym smakiem i zapachem podgrzybków.


                                                          SKŁADNIKI :

  • 0,5 kg podgrzybków
  • 1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
  • duża łyżka masła naturalnego
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowa
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
  • natka pietruszki
  • gęsta śmietana 
  • 1 szklanka wody 

                                                       PRZYGOTOWANIE :

Podgrzybki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Masło topimy na patelni i szklimy cebulę,solimy,dodajemy podgrzybki,wlewamy wodę, i dusimy około 20 minut,aż płyny odparują.
Przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem,czosnkiem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Grzybki podajemy ciepłe, dekorujemy kleksem śmietany i natką pietruszki.
Danie podajemy z świeżym pieczywem.
Smacznego.

3 komentarze

  1. U mnie dziś do obiadku również grzybki, tylko troszkę bardziej dietetycznie, bez masełka i bio jogurtem (z lidla), mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo tak, grzybki na masełku są super :)

    OdpowiedzUsuń