Pyszny gulasz o smaku zrazów (rolad ) oraz łatwy w przygotowaniu. Smak i zapach powala z nóg, więc gorąco polecam mój przepis to pyszne danie.
SKŁADNIKI :
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 płaska łyżka papryki słodkiej w proszku
- ostra papryka tylko do smaku
- 1 łyżka delikatu do mięs
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, kilka ziarnek pieprzu
DODATKOWO :
- 3- 4 szklanki wody
- 2 kiełbasy śląskie
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 4 ogórki konserwowe
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy, dodajemy musztarę i mąkę i dokładnie mieszamy.
- Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Chwilkę podsmażamy mieszając a następnie zostawiamy aż całość cię przypiecze tak aby powstała lekka spalenizna. Znowu mieszamy i wlewamy wodę, nakrywamy i dusimy 30 minut.
- Ogórki, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu oraz dolewamy wodę, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magi.
- Dodatkowo 1 łyżkę mąki mieszamy z wodą i wlewamy do sosu, szybko mieszamy aby nie powstały gródki. Sos zagotowujemy i jest gotowy. Podajemy go z kluskami, kaszą, makaronem itp.
- Danie jest bardzo smaczne, polecam przepis.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz