BIAŁA KIEŁBASA

22 mar 2023
data:post.title
Biała kiełbasa jest jedną z najpopularniejszych kiełbas na stole wielkanocnym. Niezwykle aromatyczna, soczysta kiełbasa wykonana z miesa wieprzowego. Wykonana w domu jest bardzo smaczna, polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 3 kg łopatki wieprzowej poprzerastanej tłuszczem
  • 250 ml wody 
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 łyżek majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 5 ząbków czosnku 
  • jelita do kiełbasy 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Uszykowałam sobie 3 kg łopatki, chude mięso zmielona grubych oczkach a tłuszcz który otaczał łopatkę zmielę na małych oczkach.
  2. Tak więc wszystko to wymieszamy, do tego szklanka zimnej wody majeranek, sól, czosnek i wyrabiamy mięso aż składniki się połączą.
  3. Teraz odłożymy je do lodówki aby odpoczęło, ja zostawię je na całą noc w lodówce.
  4.  Jelita wcześniej moczymy, nadziewarkę napełniamy mięsem i nadziewamy kiełbasę. teraz formujemy kiełbasę na pędka.
  5. Białą kiełbasę przygotowałam sobie do mrożenia, włożyłam je w woreczki, porcjowałam.
  6. Część białej kiełbasy sparzę i będzie nadawała się do zjedzenia.
  7. Białą kiełbasę parzymy około 20-30 minut w temperaturze 80 stopni. 
  8. Tak więc tu jest zagotowana woda ona troszkę ostygła i teraz parzy białą kiełbasę.
  9. Kiedy będzie sparzona można ją podawać. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz