Biała kiełbasa jest jedną z najpopularniejszych kiełbas na stole wielkanocnym. Niezwykle aromatyczna, soczysta kiełbasa wykonana z miesa wieprzowego. Wykonana w domu jest bardzo smaczna, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 3 kg łopatki wieprzowej poprzerastanej tłuszczem
- 250 ml wody
- 3 płaskie łyżki soli
- 5 łyżek majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- jelita do kiełbasy
PRZYGOTOWANIE :
- Uszykowałam sobie 3 kg łopatki, chude mięso zmielona grubych oczkach a tłuszcz który otaczał łopatkę zmielę na małych oczkach.
- Tak więc wszystko to wymieszamy, do tego szklanka zimnej wody majeranek, sól, czosnek i wyrabiamy mięso aż składniki się połączą.
- Teraz odłożymy je do lodówki aby odpoczęło, ja zostawię je na całą noc w lodówce.
- Jelita wcześniej moczymy, nadziewarkę napełniamy mięsem i nadziewamy kiełbasę. teraz formujemy kiełbasę na pędka.
- Białą kiełbasę przygotowałam sobie do mrożenia, włożyłam je w woreczki, porcjowałam.
- Część białej kiełbasy sparzę i będzie nadawała się do zjedzenia.
- Białą kiełbasę parzymy około 20-30 minut w temperaturze 80 stopni.
- Tak więc tu jest zagotowana woda ona troszkę ostygła i teraz parzy białą kiełbasę.
- Kiedy będzie sparzona można ją podawać.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz