Pyszne półkruche ciasto z powidłami i jabłkami, wielosmakowe takie jak lubię. Polecam upiec je bo nadaje się na każdą okazję :)
SKŁADNIKI :
- 6 jajek klasy 'M'
- 250 g masła lub margaryny
- 4 szklanki mąki tortowej ( szklanka zawiera 130 g mąki )
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jabłka
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- do piany - 1/4 szklanka cukru i 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE :
- Żółtka ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy masło i chwilkę ucieramy. Taraz dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy.
- Ciasto dzielimy na 3 części, 1 większa i 2 mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy aż składniki się połączą.
- Na dno wysmarowanej blaszki o rozmiarze ( 25/30 cm ) rozkładamy większe ciasto. Na to rozsmarowujemy powidła i kruszymy ciasto kakaowe. Teraz rozkładamy pokrojone jabłka.
- Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy jeszcze chwilę.
- Pianę rozkładamy na jabłkach i równo ją rozprowadzamy. Na wierzch kruszymy pozostałe jasne ciasto.
- Szarpańca pieczemy 40 minut 175 % *, funkcja góra,dół.
- Ciasto podajemy schłodzone, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz