PLEŚNIAK Z JABŁKAMI I POWIDŁAMI + FILMIK

15 mar 2022
data:post.title
Pyszne półkruche ciasto z powidłami i jabłkami, wielosmakowe takie jak lubię. Polecam upiec je bo nadaje się na każdą okazję :)


SKŁADNIKI : 
  • 6 jajek klasy 'M'
  • 250 g masła lub margaryny 
  • 4 szklanki mąki tortowej ( szklanka  zawiera 130 g mąki )
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka ciemnego kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 duże jabłka
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych 
  • do piany - 1/4 szklanka cukru i 1 cukier waniliowy 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy masło i chwilkę ucieramy. Taraz dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. 
  2. Ciasto dzielimy na 3 części, 1 większa i 2 mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy aż składniki się połączą. 
  3. Na dno wysmarowanej blaszki o rozmiarze ( 25/30 cm ) rozkładamy większe ciasto. Na to rozsmarowujemy powidła i kruszymy ciasto kakaowe. Teraz rozkładamy pokrojone jabłka.
  4. Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy jeszcze chwilę. 
  5. Pianę rozkładamy na jabłkach i równo ją rozprowadzamy. Na wierzch kruszymy pozostałe jasne ciasto. 
  6. Szarpańca pieczemy 40 minut 175 % *, funkcja góra,dół.
  7. Ciasto podajemy schłodzone, smacznego. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz