Rewelacyjny smaczny i puszysty jabłecznik. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Polecam przepis.
JABŁKA :
- 1,5 kg jabłek Reneta
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
CIASTO
- 160 g mąki pszennej, tortowej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek klasa 'M'
- Jabłka obieramy, kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i cynamon, smażymy na małym ogniu aż jabłka będą miękkie. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Odkładamy aż ostygną.
- Masło ucieramy z cukrami, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy, wsypujemy mąki i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy.
- Większą część ciasta wylewamy na blaszkę o rozmiarze 25/30 cm. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Na ciasto wykładamy delikatnie jabłka tak aby były rozprowadzone po całym cieście. Na wierzch wylewamy resztę ciasta i równo je rozsmarowujemy.
- Pieczemy 45 minut, temperatura 180 %, funkcja termoobieg ale polecam ustawić na gora/dół .
- Jabłecznik po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Po ostudzeniu posypujemy j cukrem pudrem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz