JABŁECZNIK NA PUSZYSTYM CIEŚCIE + FILMIK

10 wrz 2022
data:post.title
Rewelacyjny smaczny i puszysty jabłecznik. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Polecam przepis. 



          JABŁKA : 
  • 1,5 kg jabłek Reneta
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
         CIASTO  
  • 160 g mąki pszennej, tortowej 
  • 130 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 250 g masła lub margaryny 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 jajek klasa 'M'
                                                                   PRZYGOTOWANIE : 
  1. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i cynamon, smażymy na małym ogniu aż jabłka będą miękkie. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Odkładamy aż ostygną.
  2. Masło ucieramy z cukrami, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy, wsypujemy mąki i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy.
  3. Większą część ciasta wylewamy na blaszkę o rozmiarze 25/30 cm. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. 
  4. Na ciasto wykładamy delikatnie jabłka tak aby były rozprowadzone po całym cieście. Na wierzch wylewamy resztę ciasta i równo je rozsmarowujemy. 
  5. Pieczemy 45 minut, temperatura 180 %, funkcja termoobieg ale polecam ustawić na gora/dół . 
  6. Jabłecznik po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
  7. Po ostudzeniu posypujemy j cukrem pudrem, smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz