Smaczne, soczyste kotlety w towarzystwie sosu z kurek. Danie bardzo smaczne, polecam. 
SKŁADNIKI : 
- 2 piersi z kurczaka + dowolna przyprawa
 - sól, pieprz do smaku
 - 190 g jogurtu naturalnego
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 200 g kurek
 - 1 szklanka bulionu
 - 150 ml śmietany 30 %
 - 1 łyżka mąki wymieszanej z wodą
 - natka pietruszki
 - mąka i 2 jajka do panierowania
 
PRZYGOTOWANIE : 
- Piersi przecinamy wzdłuż, lekko rozbijamy i przyprawiamy. Smarujemy jogurtem i odkladamy na 30 minut.
 - Kurki oczyszczamy, w razie konieczności przecinamy na mniejsze kawałki.
 - Na patelni podpiekamy pokrojoną cebulę z czosnkiem na odrobinie oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do podpieczonej cebuli dodajemy kurki, wlewamy bulion i po chwili wlewamy śmietanę. Kiedy sos się zredukuje wlewamy rozmieszaną mąkę z wodą i miezając zagotowujemy sos. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki.
 - Kotlety panierujemy w rozmąconym jajku i mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoto, z jednej i drugiej strony.
 - Podajemy je z ulubionymi dodatkami, ziemniaki/kasza i surówką, polane sosem.
 
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 














Wygląda pysznie, zwłaszcza w zestawie z surówką. Dla mnie nie ma obiadu bez surówki.
OdpowiedzUsuń