Smaczne, soczyste kotlety w towarzystwie sosu z kurek. Danie bardzo smaczne, polecam.
SKŁADNIKI :
- 2 piersi z kurczaka + dowolna przyprawa
- sól, pieprz do smaku
- 190 g jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kurek
- 1 szklanka bulionu
- 150 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka mąki wymieszanej z wodą
- natka pietruszki
- mąka i 2 jajka do panierowania
PRZYGOTOWANIE :
- Piersi przecinamy wzdłuż, lekko rozbijamy i przyprawiamy. Smarujemy jogurtem i odkladamy na 30 minut.
- Kurki oczyszczamy, w razie konieczności przecinamy na mniejsze kawałki.
- Na patelni podpiekamy pokrojoną cebulę z czosnkiem na odrobinie oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do podpieczonej cebuli dodajemy kurki, wlewamy bulion i po chwili wlewamy śmietanę. Kiedy sos się zredukuje wlewamy rozmieszaną mąkę z wodą i miezając zagotowujemy sos. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki.
- Kotlety panierujemy w rozmąconym jajku i mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoto, z jednej i drugiej strony.
- Podajemy je z ulubionymi dodatkami, ziemniaki/kasza i surówką, polane sosem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Wygląda pysznie, zwłaszcza w zestawie z surówką. Dla mnie nie ma obiadu bez surówki.
OdpowiedzUsuń