Bardzo smaczny, delikatny pasztet z kurczaka z dodatkiem jabłek. Niecodzienny i pyszny, polecam :)
SKŁADNIKI :
- 4 udka z kurczaka
- 30 dkg wątróbki drobiowej
- 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- kilka ziarnek pieprzu
- 1 łyżka jarzynki
- 2 marchewki, kawałek selera
- 1 jabłko
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 4 kromki chleba lub 2 bułki
- 8 ząbków czosnku
- 1 jajko
- majeranek, tymianek do smaku
- 1 jabłko
- 50 gram masła ( do podsmażenia )
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka rozołu
- 1 łyżka żelatyny
PRZYGOTOWANIE :
- Kurczaka przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy, gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy całą jarzynę i wątróbkę. Gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu mięso i jarzynę wyjmujemy, chleb moczymy w wywarze. Wszystko mielimy łącznie z wyciśniętym chlebem i czosnkiem.
- Masę mięsną nalerzy dobrze doprawić do smaku.
- Formę smarujemy masłem, na to rozkładamy masę miesną.
- Jabłko kroimy na plasterki ( bez gniazd nasiennych ), przekładamy do garnka, łącznie z masłem i podsmażamy ciągle mieszając około 2-3 minut.
- Jabłka układamy na pasztecie i na wierzch wylewamy resztę masła.
- Pasztet pieczemy około 45 minut w temperaturze 185 %, funkcja góra/dół.
- Po upieczeniu i ostudzeniu wkładamy go do lodówki.
- Do szklanki gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i mieszamy aż ostygnie. Kiedy rosół zacznie tężeć smarujemy nim pasztet aż pokryje się cały galaretką.
- Pasztet po zastygnięciu żelatyny nadaje się do zjedzenia. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz