PASZTET Z KURCZAKA I JABŁEK + FILMIK

16 wrz 2022
data:post.title
Bardzo smaczny, delikatny pasztet z kurczaka z dodatkiem jabłek. Niecodzienny i pyszny, polecam :)


 SKŁADNIKI : 
  • 4 udka z kurczaka
  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • kilka ziarnek pieprzu
  • 1 łyżka jarzynki
  • 2 marchewki, kawałek selera
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku 
  • 4 kromki chleba lub 2 bułki 
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • majeranek, tymianek do smaku 
ŻELKA
  • 1 jabłko
  • 50 gram masła ( do podsmażenia )
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 szklanka rozołu
  • 1 łyżka żelatyny 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kurczaka przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy, gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy całą jarzynę i wątróbkę. Gotujemy do miękkości. 
  2. Po ugotowaniu mięso i jarzynę wyjmujemy, chleb moczymy w wywarze. Wszystko mielimy łącznie z wyciśniętym chlebem i czosnkiem. 
  3. Masę mięsną nalerzy dobrze doprawić do smaku. 
  4. Formę smarujemy masłem, na to rozkładamy masę miesną.
  5. Jabłko kroimy na plasterki ( bez gniazd nasiennych ), przekładamy do garnka, łącznie z masłem i podsmażamy ciągle mieszając około 2-3 minut. 
  6. Jabłka układamy na pasztecie i na wierzch wylewamy resztę masła. 
  7. Pasztet pieczemy około 45 minut w temperaturze 185 %, funkcja góra/dół. 
  8. Po upieczeniu i ostudzeniu wkładamy go do lodówki. 
  9. Do szklanki gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i mieszamy aż ostygnie. Kiedy rosół zacznie tężeć smarujemy nim pasztet aż pokryje się cały galaretką. 
  10. Pasztet po zastygnięciu żelatyny nadaje się do zjedzenia. Smacznego. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz