PIECZONA PASTERYZOWANA PAPRYKA Z ZIOŁAMI, CZOSNKIEM I SEREM FETA + FILMIK

31 sie 2022
data:post.title
Pyszna pieczona papryka z dodatkiem sera fety i ziół smakuje nieziemsko. Polecam ją do kanapek, serów różnego rodzaji i przekąsek. Pasteryzowana w słoikach zachowuje świeżość na dłiżej :) polecam mój przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 kg czerwonej, mięsistej papryki
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 200 g twardej fety ( najlepsza grecka )
  • zioła - tymianek, bazylia, rozmaryn
  • dowolny olej do zalania
  • sól

PRZYGOTOWANIE : 
  1. Paprykę przecinamy na pół, wyrzucamy gniazda nasienne, układamy na blaszce skórą do góry i pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 % ( termoobieg ) . 
  2. Upieczoną paprykę przekładamy do pojemnika z zamykamy. Po ostudzeniu skórka z łatwościę zejdzie z miąższu. 
  3. Obraną rwiemy na kawałki i dodajemy zioła, czosnek oraz sól i pokrojoną fetę. 
  4. Teraz przekładamy na niedużych słoiczków i zalewamy oliwą. Jest już gotowa do jedzenia a jak chcemy ją mieć na dłużej należy zapasteryzować. Gotujemy słoiki zalane wodą około 10 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  5. Papryka to świetny dodatek do przekąsek, kanapet itp. 

 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz