Pyszna pieczona papryka z dodatkiem sera fety i ziół smakuje nieziemsko. Polecam ją do kanapek, serów różnego rodzaji i przekąsek. Pasteryzowana w słoikach zachowuje świeżość na dłiżej :) polecam mój przepis.
SKŁADNIKI :
- 2 kg czerwonej, mięsistej papryki
- 4 - 6 ząbków czosnku
- 200 g twardej fety ( najlepsza grecka )
- zioła - tymianek, bazylia, rozmaryn
- dowolny olej do zalania
- sól
PRZYGOTOWANIE :
- Paprykę przecinamy na pół, wyrzucamy gniazda nasienne, układamy na blaszce skórą do góry i pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 % ( termoobieg ) .
- Upieczoną paprykę przekładamy do pojemnika z zamykamy. Po ostudzeniu skórka z łatwościę zejdzie z miąższu.
- Obraną rwiemy na kawałki i dodajemy zioła, czosnek oraz sól i pokrojoną fetę.
- Teraz przekładamy na niedużych słoiczków i zalewamy oliwą. Jest już gotowa do jedzenia a jak chcemy ją mieć na dłużej należy zapasteryzować. Gotujemy słoiki zalane wodą około 10 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Papryka to świetny dodatek do przekąsek, kanapet itp.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz