CIASTO BOUNTY PRZEŁOŻONE KREMEM Z NUTELLI + FILMIK

7 lut 2023
data:post.title
Ciasto bounty jest nadzwyczaj smaczne w dodatku przełożone kreme z nutelli. Polecam przepis. 


       CIASTO : 
  • 5 jajek 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
     MASA : 
  • 3 szklanki mleka 3/2 % ( szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 1 budyń waniliowy, bez cukru - 40 g 
  • 250 g drobnych wiórek kokosowych
  • 200 g masła ( temperatura pokojowa)
  • 3 łyżki cukru pudru
   KREM CZEKOLADOWY : 
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek nutelli
   POLEWA: 
  • 100 g czekolady deserowej
  • 5 łyżek mleka
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Pianę z białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 
  2. Do ubitej piany dodaję 1/2 szklankę cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  3. Dalej ubijam, następnie dodam 5 żółtek. 
  4. Do ubitej piany dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki mąki pszennej tortowej, 2 łyżki ciemnego kakao, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
  5. Ucieramy delikatnie szpatułką i wsypujemy mąki.
  6. Blaszkę 25 na 35 cm, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Równo je rozsmarowujemy.
  7. Biszkopt piekę 35 minut, temperatura 180 *C, funkcja termoobieg lub góra/dół. 
  8. Gdyby zaczął się przypiekać można go piec 30 minut, lub zmniejszyć trochę temperaturę. 
  9. MASA - 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, trochę zostawiamy do wymieszania z budyniem. 
  10. Do mleka wsypuję 1/2 szklankę cukru.
  11.  Do pozostawionego mleka wsypuję budyń i mieszamy. 
  12. Następnie do ciepłego mleka z budyniem wsypuję 250 g wiórek kokosowych. 
  13. Całość należy zagotować. Teraz ten kokos musi ostygnąć. 
  14. Przygotujemy teraz krem, kostkę masła przekładamy do misy robota.Do tego dodaję 3 łyżki cukru pudru. 
  15. Masło zaczynam ucierać i stopniowo będę dodawać po łyżce zimnego kokosu. 
  16. KREM - 250 g mascarpone, przełożyłam do miski. do tego dodaję 5 łyżek nutelli. 
  17. Biszkopt bardzo ładnie się upiekł. Przecinamy go na dwie, równe połówki. 
  18. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce. Na ciasto wykładam masę z nutelli. 
  19. Przykrywam drugim blatem ciasta. Całą masę kokosową wykładamy na ciasto. 
  20. Czekoladę połamałam na kawałki i tutaj wleję odrobinę mleka.Jakieś 5 łyżek 3/2 % i teraz włożę tą czekoladę do podgrzania, na minutę do mikrofalówki. Polewa jest gotowa. Jak ostygnie, wylejemy ją na ciasto. 
  21. Ciasto wykładamy na 1 godzinę do lodówki. Polewa zastygła i ciasto można kroić. 
  22. Wspaniałe ciasto bounty gotowe. Smacznego. 
   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz