Ciasto bounty jest nadzwyczaj smaczne w dodatku przełożone kreme z nutelli. Polecam przepis.
CIASTO :
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1/2 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA :
- 3 szklanki mleka 3/2 % ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1/2 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy, bez cukru - 40 g
- 250 g drobnych wiórek kokosowych
- 200 g masła ( temperatura pokojowa)
- 3 łyżki cukru pudru
KREM CZEKOLADOWY :
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek nutelli
- 100 g czekolady deserowej
- 5 łyżek mleka
PRZYGOTOWANIE :
- Pianę z białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Do ubitej piany dodaję 1/2 szklankę cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
- Dalej ubijam, następnie dodam 5 żółtek.
- Do ubitej piany dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki mąki pszennej tortowej, 2 łyżki ciemnego kakao, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
- Ucieramy delikatnie szpatułką i wsypujemy mąki.
- Blaszkę 25 na 35 cm, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Równo je rozsmarowujemy.
- Biszkopt piekę 35 minut, temperatura 180 *C, funkcja termoobieg lub góra/dół.
- Gdyby zaczął się przypiekać można go piec 30 minut, lub zmniejszyć trochę temperaturę.
- MASA - 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, trochę zostawiamy do wymieszania z budyniem.
- Do mleka wsypuję 1/2 szklankę cukru.
- Do pozostawionego mleka wsypuję budyń i mieszamy.
- Następnie do ciepłego mleka z budyniem wsypuję 250 g wiórek kokosowych.
- Całość należy zagotować. Teraz ten kokos musi ostygnąć.
- Przygotujemy teraz krem, kostkę masła przekładamy do misy robota.Do tego dodaję 3 łyżki cukru pudru.
- Masło zaczynam ucierać i stopniowo będę dodawać po łyżce zimnego kokosu.
- KREM - 250 g mascarpone, przełożyłam do miski. do tego dodaję 5 łyżek nutelli.
- Biszkopt bardzo ładnie się upiekł. Przecinamy go na dwie, równe połówki.
- Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce. Na ciasto wykładam masę z nutelli.
- Przykrywam drugim blatem ciasta. Całą masę kokosową wykładamy na ciasto.
- Czekoladę połamałam na kawałki i tutaj wleję odrobinę mleka.Jakieś 5 łyżek 3/2 % i teraz włożę tą czekoladę do podgrzania, na minutę do mikrofalówki. Polewa jest gotowa. Jak ostygnie, wylejemy ją na ciasto.
- Ciasto wykładamy na 1 godzinę do lodówki. Polewa zastygła i ciasto można kroić.
- Wspaniałe ciasto bounty gotowe. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz