SERNIK GOTOWANY NA ORZECHOWYM BISZKOPCIE + FILMIK

29 paź 2023
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na puszysty biszkopt orzechowy z serem gotowanym w środku. Ciasto jest posmarowane kajmakiem i w całości jest bardzo smaczne. Polecam przepis. 


       BISZKOPT : 
  • 8 jajek - klasa "M"
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 100 g orzechów włoskich mielonych 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
     SER : 
  • 200 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 kg sera wiaderkowego 
  • 250 ml mleka 3/2 %
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 
  • 3 jajka 
  • dodatkowo - masa kajmakowa 510 g 
  • orzechy mielone do posypania ciasta 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dalej ubijając dodaję żółtka i cukier. Po chwili wsypujemy orzechy włoskie, mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  2.  Biszkopt piekę 30-35 minut, temperatura 180 %*, termoobieg. 
  3. Po ostudzeniu przecinam ciasto na dwie równe połówki. 
  4. Masło i cukier przekładamy do garnka i ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści. Następnie dodajemy ser, mieszamy, po chwili dodajemy jajka i również wszystko mieszamy.  Budynie łączymy z mlekiem, dokładnie je miksując i wlewamy do sera. Masę należy zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu gotujemy ją około 2 minuty, nie dłużej. 
  5. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem, smarujemy ją częścią kajmaku, na to ciepły ser i następny blat ciasta. Ciasto smarujemy kajmakiem i posypujemy mielonymi orzechami. Po ostygnięciu ciasto chłodzimy, smacznego. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiki i subskrypcji  kanału ; 


 

Prześlij komentarz