Dzisiaj podam przepis na puszysty biszkopt orzechowy z serem gotowanym w środku. Ciasto jest posmarowane kajmakiem i w całości jest bardzo smaczne. Polecam przepis.
BISZKOPT :
- 8 jajek - klasa "M"
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 100 g orzechów włoskich mielonych
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SER :
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 kg sera wiaderkowego
- 250 ml mleka 3/2 %
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 jajka
- dodatkowo - masa kajmakowa 510 g
- orzechy mielone do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dalej ubijając dodaję żółtka i cukier. Po chwili wsypujemy orzechy włoskie, mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Biszkopt piekę 30-35 minut, temperatura 180 %*, termoobieg.
- Po ostudzeniu przecinam ciasto na dwie równe połówki.
- Masło i cukier przekładamy do garnka i ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści. Następnie dodajemy ser, mieszamy, po chwili dodajemy jajka i również wszystko mieszamy. Budynie łączymy z mlekiem, dokładnie je miksując i wlewamy do sera. Masę należy zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu gotujemy ją około 2 minuty, nie dłużej.
- Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem, smarujemy ją częścią kajmaku, na to ciepły ser i następny blat ciasta. Ciasto smarujemy kajmakiem i posypujemy mielonymi orzechami. Po ostygnięciu ciasto chłodzimy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiki i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz