Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana. Ciasto jest smaczne, takie tortowe, idealne na ciapłe letnie dni.
SKŁADNIKI :
- 6 jajek klasa "M"
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (130 g )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
ŚMIETANA :
- 600 ml zimnej śmietany
- 3 cukry waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 3 śmietanexy
DODATKOWO :
- 2 galaretki + 4 szklanki wrzątku
- 500 g truskawek
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i dalej ucierając dodajemy również żółtka i wlewamy olej. Mąki i proszek przesiewamy przez sitko i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę ( 25/30 cm lub o podobnym rozmiarze ) i pieczemy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 % *. Po upieczeniu biszkopt studzę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Galaretki mieszam z wrzątkiem, odkładam do ostudzenia i zimne wkładam do lodówki. Kiedy zaczną tężeć dodaję do nich pokrojone truskawki i mieszam.
- Biszkopt przecinam wzdłuż na dwie równe połówki, na to wykładam tężejącą galaretkę z truskawkami. Na to układam drugi blat ciasta.
- Zimną śmietanę ubijam z cukrami aż będzie sztywna, następnie wsypuję zagęstniki do śmietany i dalej mieszam.
- Na zimny biszkopt wykładam śmietanę i wierzch dekoruję pokrojonymi truskawkami. Chłodzimy kilka gpodzin i można kroć ciasto.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i supskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz