BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI, GALARETKĄ I BITĄ ŚMIETANĄ

15 cze 2023
data:post.title
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana. Ciasto jest smaczne, takie tortowe, idealne na ciapłe letnie dni. 


      SKŁADNIKI : 
  • 6 jajek klasa "M"
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/4 szklanka oleju 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (130 g )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
    ŚMIETANA : 
  • 600 ml zimnej śmietany 
  • 3 cukry waniliowe
  • 3 łyżki cukru 
  • 3 śmietanexy 
     DODATKOWO : 
  • 2 galaretki + 4 szklanki wrzątku 
  • 500 g truskawek 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i dalej ucierając dodajemy również żółtka i wlewamy olej. Mąki i proszek przesiewamy przez sitko i mieszamy delikatnie szpatułką. 
  2. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę ( 25/30 cm lub o podobnym rozmiarze ) i pieczemy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 % *. Po upieczeniu biszkopt studzę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  3. Galaretki mieszam z wrzątkiem, odkładam do ostudzenia i zimne wkładam do lodówki. Kiedy zaczną tężeć dodaję do nich pokrojone truskawki i mieszam. 
  4. Biszkopt przecinam wzdłuż na dwie równe połówki, na to wykładam tężejącą galaretkę z truskawkami. Na to układam drugi blat ciasta. 
  5. Zimną śmietanę ubijam z cukrami aż będzie sztywna, następnie wsypuję zagęstniki do śmietany i dalej mieszam. 
  6. Na zimny biszkopt wykładam śmietanę i wierzch dekoruję pokrojonymi truskawkami. Chłodzimy kilka gpodzin i można kroć ciasto. 
  7. Smacznego. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i supskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz