CIASTO PÓŁKRUCHE Z RABARBAREM I BEZĄ + FILMIK

29 maj 2023
data:post.title
Bardzo smaczne półkruche ciasto z rabarbarem i bezą. Jest łatwe w przygotowaniu, efektowne i sezonowe, polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 200 g masła
  • 5 żółtek 
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 400 g mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka gęstej śmietany 12 lub 18 %

                                                                    DODATKOWO : 
  • 500 g rabarbaru + 4 łyżki cukru 
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej wymieszanej w 1/4 szklance wody 
  • 5 białek
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do białek 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Do misy robota przekładam 200 g masła do tego 5 żółtek , 6 łyżek cukru pudru tak jest z czubkiem wszystko ucieramy
  2. Do tego dodaję 3,5 szklanki mąki pszennej ekstra wypiek wyszło 400 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia wyrabiamy teraz elastyczne gładkie ciasto można je również wyrobić na stolnicy do tego dodaję jedną łyżkę gęstej kwaśnej śmietany ucieram dalej ciasto ciasto mamy gotowe
  3. pół kilograma rabarbaru zasypałam 4 łyżkami cukru odłożyłam je na jakieś 10-15 minut aby puściły sok większą część ciasta rozłożę na dnie blaszki mniejszą część ciasta przełożę do zamrażarki zrobię taki wałeczek
  4. blaszkę o rozmiarze 23 na 32 cm może być nawet troszkę większa wyłożyłam papierem do pieczenia na dno rozkładam całe ciasto
  5. ciasto nakłuwam i podpiekam około 15 minut temperatura 180 190 stopni aż będzie lekko rumiany rabarbar przekładam do garnka bez tego soku i chwilkę podsmażam
  6. rabarbar w garnku podsmażył się około 3-4 minuty powstało dużo soku Tak więc teraz tutaj wlewam jedną łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej wodzie szybko mieszam
  7. powstał mi taki rabarbarowy kisiel [Muzyka] zakręcamy Glas i odkładamy aby trochę przez tego na podpieczony spód wykładam cały rabarbar do misy robota dodaję 5 białek Dodaję szczyptę soli i ubijam je na najwyższych obrotach aż będą sztywne teraz wsypuję cukier waniliowy i cukier kryształ dalej ubijam aż cukier całkowicie się rozpuści następnie wsypuję płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej ubijam bezę mamy gotową na ciasto wykładam bezę
  8. pozostałe kruche ciasto ścieram na tarce jarzynową i ono jest zamarznięte i rozsypuje je na wierzch ciasta ciasto ponownie piekę 30 minut temperatura 180 stopni funkcja góra dół można użyć funkcji również termoobieg ciasto pięknie się upiekło one już ostygło tam więc możemy je pokroić
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMIKU I SUPSKRYBCJI KANAŁU :




 

Prześlij komentarz