PASTERYZOWANE OGÓRKI KROKODYLKI + FILMIK

8 sie 2025
data:post.title
Ogórki krokodylki to smaczna, słodkawo-pikantna o przekąska. Są efektowne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przepis. 


        SKŁADNIKI : 
  • 3 kg ogórków 
  • 3 łyżki soli 
  • 3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanka octu 10 %
  • 1/4 szklanka oleju 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka chili 
  • 1/4 łyżeczka płatków chili
  • 1 główka czosnku 
  • do słoika - liść laurowy, koper, 1 ziele angielskie, 4 ziarnka pieprzu, trochę gorczycy 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ogórki kroimy wzdłuż na pół lub większe na 4 części. Solimy je i pozostawiamy na 3-4 godziny. 
  2. Następnie płyny wylewamy.
  3. Składniki zalewy zagotowujemy w dużym garnku, dodajemy teraz 1 główkę przeciśniętego czosnku. Do zalewy przekładamy ogórki i mieszamy. Całość odkładamy na kilka godzin aby ogórki zmiękły. 
  4. Do mniejszych słoików przekładamy ogórki wraz z zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 5 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  5. Po wyjęciu z garnka odkładamy słoiki ostrożnie aby ostygły i przekładamy je do piwnicy. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz