Ogórki krokodylki to smaczna, słodkawo-pikantna o przekąska. Są efektowne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 3 kg ogórków
- 3 łyżki soli
- 3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanka octu 10 %
- 1/4 szklanka octu
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka chilli
- 1/4 łyżeczka płatków chilli
- 1 główka czosnku
- Ogórki kroimy wzdłuż na pół lub większe na 4 części. Solimy je i pozostawiamy na 3-4 godziny.
- Następnie płyny wylewamy.
- Składniki zalewy zagotowujemy w dużym garnku, dodajemy teraz 1 główkę przeciśniętego czosnku. Do zalewy przekładamy ogórki i mieszamy. Całość odkładamy na kilka godzin aby ogórki zmiękły.
- Do mniejszych słików przekładamy ogórki wraz z zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 5 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Po wyjęciu z garnka odkładamy słoiki ostrożnie aby ostygły i przekładamy je do piwnicy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz