Bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, na półkruchym spodzie. Wilgotne, pyszne lekko słodkawe, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg śliwek węgierek + 1 łyżka cukru
- 200 g masła
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 150 g )
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przoszku do pieczenia
- 1/3 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka gęstej śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się skleić )
PRZYGOTOWANIE :
- Masło, cukry, makę, proszke do pieczenia dodajemy do misy robota i wyrabiamy ciasto. Gdyby nie chciało się skleić dodajemy śmietanę i dalej wyrabiamy.
- Na dno blaszki 25/35 cm lub trochę mniejszej, wykładamy papier do pieczenia, na to rozkładamy większą część ciasta i równo rozprowadzamy.
- Ze śliwek wyjmujemy pestki i rozkładamy je na cieście skórką do dołu, lekko je dociskając do ciasta. Posypujemy je 1 łyzka cukru. Na wierzch kruszymy palcami pozostałe ciasto.
- Pieczemy 40 minut w temperaturze 180-170 % C, góra/dół lub termoobiag.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy, smacznego.
- Najsmaczniejsze ciasto jest na drugi dzień, jest wtedy bardzo wilgotne, przepyszne.
Zapraszam do obejrzebia filmiku i subskrypcji kanału ;
z chęcią je zrobię!
OdpowiedzUsuńPamiętajmy, że również do ciasta idzie jajko! Autorka zapomniała napisać tego w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńA ja widze ze jest i pisze 1 jajko
OdpowiedzUsuń