Bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, na półkruchym spodzie. Wilgotne, pyszne lekko słodkawe, polecam.
SKŁADNIKI : 
- 1 kg śliwek węgierek + 1 łyżka cukru
 - 200 g masła
 - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 150 g )
 - 1 jajko
 - 2 łyżeczki przoszku do pieczenia
 - 1/3 szklanka cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 1 łyżka gęstej śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się skleić )
 
PRZYGOTOWANIE : 
- Masło, cukry, makę, proszke do pieczenia dodajemy do misy robota i wyrabiamy ciasto. Gdyby nie chciało się skleić dodajemy śmietanę i dalej wyrabiamy.
 - Na dno blaszki 25/35 cm lub trochę mniejszej, wykładamy papier do pieczenia, na to rozkładamy większą część ciasta i równo rozprowadzamy.
 - Ze śliwek wyjmujemy pestki i rozkładamy je na cieście skórką do dołu, lekko je dociskając do ciasta. Posypujemy je 1 łyzka cukru. Na wierzch kruszymy palcami pozostałe ciasto.
 - Pieczemy 40 minut w temperaturze 180-170 % C, góra/dół lub termoobiag.
 - Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy, smacznego.
 - Najsmaczniejsze ciasto jest na drugi dzień, jest wtedy bardzo wilgotne, przepyszne.
 
                                   Zapraszam do obejrzebia filmiku i subskrypcji kanału ; 














z chęcią je zrobię!
OdpowiedzUsuńPamiętajmy, że również do ciasta idzie jajko! Autorka zapomniała napisać tego w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńA ja widze ze jest i pisze 1 jajko
OdpowiedzUsuń