PAPRYKA PIECZONA Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ

16.08.2014
data:post.title

Papryka pieczona, marynowana to jeden z moich ulubionych składników kanapek, można ja również podawać jako przystawkę, lub dodać do różnych potraw. Papryka pieczona jest bardzo smaczna, o lekki zapachu czosnku, po prostu pyszna.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 3-4 duże, czerwone papryki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • olej 
  • bazylia suszona 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 

Papryki myjemy, kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Pieczemy na blaszce, do góry grzbietem w piekarniku nagrzanym do 200-220 *C, około 25 minut. Papryki muszą mieć skórkę lekko przypieczoną.
Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do woreczka do całkowitego wystudzenia. Ściągamy skórkę i kroimy paprykę w paski które posypujemy bazylią i krojonym w plasterki czosnkiem. Układamy ciasno w słoiku i zalewamy gorącą oliwą. Musimy uważać aby się nie poparzyć. Papryki muszą być całkowicie zakryte olejem. Taką paprykę przechowujemy w lodówce około tygodnia.






2 komentarze

  1. Pieczona papryka jest niesamowita w smaku. Witam w mojej akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, muszę taką kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń