BURACZKI KONSERWOWE + FILMIK

13 wrz 2013
data:post.title
Buraczki konserwowe to świetny dodatek do obiadu. Można je zjadać prosto ze słoika lub podgrzać z odrobiną mąki na patelni, podamy je wtedy na ciepło. Smakują świetnie na wiele sposobów podania.


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 5 kg buraczków 
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • trochę więcej niż 1/4 szklanka octu 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Buraczki gotujemy myjemy, odcinamy górną część gdzie były liście, przecinamy je na pół a duże na ćwiartki i gotujemy w  garnku lub szybkowarze do miękkości. Po odcedzeniu, jeszcze ciepłe polewamy zimną wodą i ściągamy z nich skórkę. Wprawdzie ona już sama z nich schodzi. 
  2. Buraczki ścieramy na tarce jarzynowej, następnie przekładamy do dużej miski i dodajemy, sól, cukier, olej i ocet, dokładnie mieszamy. 
  3. Nakładamy do czystych słoiczków łącznie z sokiem który się wytworzy. 
  4. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 10 minut licząc czas od zagotowania się wody. Wyjmujemy, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu. 
  5. Smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



1 komentarz