SKŁADNIKI :
- 5 kg buraczków
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka oleju
- trochę więcej niż 1/4 szklanka octu
- Buraczki gotujemy myjemy, odcinamy górną część gdzie były liście, przecinamy je na pół a duże na ćwiartki i gotujemy w garnku lub szybkowarze do miękkości. Po odcedzeniu, jeszcze ciepłe polewamy zimną wodą i ściągamy z nich skórkę. Wprawdzie ona już sama z nich schodzi.
- Buraczki ścieramy na tarce jarzynowej, następnie przekładamy do dużej miski i dodajemy, sól, cukier, olej i ocet, dokładnie mieszamy.
- Nakładamy do czystych słoiczków łącznie z sokiem który się wytworzy.
- Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 10 minut licząc czas od zagotowania się wody. Wyjmujemy, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Lubię takie buraczki. :)
OdpowiedzUsuń