BURACZKI KONSERWOWE

13.09.2013
data:post.title
Buraczki ze słoika świetnie  smakują zimą,idealne do obiadu i sałatek.Polecam prosty przepis który stosuję od lat.

                                                           SKŁADNIKI :
  • 2 kg buraczków
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki octu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki oleju
Buraczki gotujemy aż będą miękkie (ja używam szybkowary,znacznie skraca czas gotowania ),studzimy i jeszcze z ciepłych buraków ściągamy skórkę pod bieżącą wodą.Ścieramy na tarce jarzynowej,przekładamy do miski i przyprawiamy.Dokładnie mieszamy,nakładamy do umytych słoiczków,zakręcamy.Wkładamy słoiki do garnka,zalewamy wodą (pamiętamy aby nie zalać dekielka),gotujemy 15 minut,licząc czas od momentu zagotowania się wody.Ostrożnie wykładamy słoiki,czekamy aż wystygną.Tak przygotowane buraki świetnie się przechowują.


1 komentarz