DŻEM ZE ŚLIWEK RENKLOD

19.08.2016
data:post.title
 Śliwka renkloda jest bardzo pyszna, słodka i pachnąca. W tym roku było ich mnóstwo na działce więc postanowiłam przygotować dżem. Wyszedł na prawdę smaczny i dość gęsty. Chociaż ta odmiana śliwki  nie jest tak popularna jak węgierka jedna polecam przygotować dżem z tych śliwek.
                         
                                                                                 
                                                                     SKŁADNIKI  :
  • 3 kg dużych, słodkich, zielonych śliwek 
  • 700 g cukru 
  • 1/2 szklanki wody 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki.
  2. Do dużego garnka o grubym dnie wlewamy wodę, wsypujemy śliwki i cukier. 
  3. Mieszając zaczynamy gotować. 
  4. Śliwki puszczają dużo soku, po zagotowaniu zmniejszamy gaz i smażymy dżem na małym ogniu często mieszając, około 2 godzin. Zakręcamy gaz i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie dżem przecieramy przez sito ( nie jest to konieczne ale wtedy jest bardziej rozdrobniony ).
  5.  Pozostawiamy dżem na kilka godzin lub całą noc i ponownie zaczynamy gotować, na małym ogniu aż zgęstnieje, często mieszając. W razie konieczności zmieniamy garnek ponieważ może dżem się przypadać.
  6. Smażymy do momentu zgęstnienia. U mnie był on lekko gesty jednak po całkowity ostygnięciu stał się jeszcze gęstszy.
  7. Gorący należały do wyrażonych słoiczków, zakręcamy i obracamy do góry dnem.             


Prześlij komentarz