SKŁADNIKI :
- 3 kg dużych, słodkich, zielonych śliwek
- 700 g cukru
- 1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE :
- Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki.
- Do dużego garnka o grubym dnie wlewamy wodę, wsypujemy śliwki i cukier.
- Mieszając zaczynamy gotować.
- Śliwki puszczają dużo soku, po zagotowaniu zmniejszamy gaz i smażymy dżem na małym ogniu często mieszając, około 2 godzin. Zakręcamy gaz i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie dżem przecieramy przez sito ( nie jest to konieczne ale wtedy jest bardziej rozdrobniony ).
- Pozostawiamy dżem na kilka godzin lub całą noc i ponownie zaczynamy gotować, na małym ogniu aż zgęstnieje, często mieszając. W razie konieczności zmieniamy garnek ponieważ może dżem się przypadać.
- Smażymy do momentu zgęstnienia. U mnie był on lekko gesty jednak po całkowity ostygnięciu stał się jeszcze gęstszy.
- Gorący należały do wyrażonych słoiczków, zakręcamy i obracamy do góry dnem.
Prześlij komentarz