WYŚMIENITE LECZO + FILMIK

24 lip 2018
data:post.title
Leczo przygotowuje się głównie z papryki i pomidorów, jednak dodatki takie jak pieczarki, cukinia i różne kiełbaski wzbogacają jego smak, przez co mi lepiej smakuje. Te przepis na leczo stworzyłam sama i jest przepyszne, nadaje się do zamrożenia, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 300 g pieczarek
  • 4 - 5 średnich cebul
  • 1 mała cukinia  
  • 0.5 kg pomidorów
  • 0.5 kg czerwonej papryki 
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 0.5 kg kiełbasy śląskiej
  • 250 g parówek cienkich 
                                                                    PRZYPRAWY : 
  • 1-2 łyżki ostrego ketchupu
  • 2 łyżeczki przecieru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ostra papryka do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 łyżeczka oregano
  • 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach do smaku 
                                                             PRZYGOTOWANIE :

  1. Warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w talarki. 
  2. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki.
  3. W dużym garnku podsmażamy na oleju cebulę oraz kiełbasę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Po chwili dodajemy pieczarki, kiedy puszczą soki i zmiękną, wsypujemy resztę warzyw oraz krojone pomidory i pomidory z puszki. Leczo doprawiamy do smaku przyprawami. 
  4. Dusimy pod przykryciem około 25 minut, kiedy wszystko jest już miękkie dodajemy ketchup i przecier pomidorowy. Mieszamy. 
  5. Na koniec dodajemy pokrojone paróweczki w talarki, mieszamy i gotowe. 
  6. Leczo jest bardzo smaczne i sycące. 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanałau ; 



 

5 komentarzy

  1. Zadna rewelacja.Jaki jest sens dodawac pomidory z puszki, skoro dodaje sie swieze, po prostu mozna dac ich wiecej, a te z puszki, to po prostu trucizna. Poza tym w po co ta kostka rosolowa, ktora jest kolejna dawka chemii. No i po co parowki (tez syf), skoro ma sie w tym znalezc 0,5 kg kielbasy, a na koniec, zamiast czosnku suszonego, zdrowiej i smaczniej bedzie, gdy doda sie swiezy czosnek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory z puszki to trucizna? Parówki to syf? Te z marketu po 7,99 w promocji może i tak, ale kiełbasa może mieć w składzie więcej chemii i MOMu niż dobre parówki. A czosnek granulowany czy suszony nie odbiega smakiem od świeżego. Choć w sezonie korzystniej jest korzystać ze świeżych produktów.

      Usuń
  2. Tak się składa że pani tutaj zastosowała swoje własne pomidoryi nawet gdyby zastosowała te z puszki to w czym problem jak w składzie są tylko pomidory i sok pomidorowy więc gdzie ta trucizna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem o co panu chodzi, powiedziałam że używam swojej w słoiku bo jej robię dużo na zimę, można dodać pomidory jakie się chce.

      Usuń
  3. czy można to spasteryzować ,a jeśli tak to ile minut

    OdpowiedzUsuń