Leczo przygotowuje się głównie z papryki i pomidorów, jednak dodatki takie jak pieczarki, cukinia i różne kiełbaski wzbogacają jego smak, przez co mi lepiej smakuje. Te przepis na leczo stworzyłam sama i jest przepyszne, nadaje się do zamrożenia, polecam.
SKŁADNIKI :
- 300 g pieczarek
- 4 - 5 średnich cebul
- 1 mała cukinia
- 0.5 kg pomidorów
- 0.5 kg czerwonej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 0.5 kg kiełbasy śląskiej
- 250 g parówek cienkich
PRZYPRAWY :
- 1-2 łyżki ostrego ketchupu
- 2 łyżeczki przecieru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ostra papryka do smaku
- pieprz do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- 1 łyżka czosnku suszonego
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 łyżeczka oregano
- 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach do smaku
- Warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w talarki.
- Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki.
- W dużym garnku podsmażamy na oleju cebulę oraz kiełbasę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Po chwili dodajemy pieczarki, kiedy puszczą soki i zmiękną, wsypujemy resztę warzyw oraz krojone pomidory i pomidory z puszki. Leczo doprawiamy do smaku przyprawami.
- Dusimy pod przykryciem około 25 minut, kiedy wszystko jest już miękkie dodajemy ketchup i przecier pomidorowy. Mieszamy.
- Na koniec dodajemy pokrojone paróweczki w talarki, mieszamy i gotowe.
- Leczo jest bardzo smaczne i sycące.
Zadna rewelacja.Jaki jest sens dodawac pomidory z puszki, skoro dodaje sie swieze, po prostu mozna dac ich wiecej, a te z puszki, to po prostu trucizna. Poza tym w po co ta kostka rosolowa, ktora jest kolejna dawka chemii. No i po co parowki (tez syf), skoro ma sie w tym znalezc 0,5 kg kielbasy, a na koniec, zamiast czosnku suszonego, zdrowiej i smaczniej bedzie, gdy doda sie swiezy czosnek
OdpowiedzUsuńPomidory z puszki to trucizna? Parówki to syf? Te z marketu po 7,99 w promocji może i tak, ale kiełbasa może mieć w składzie więcej chemii i MOMu niż dobre parówki. A czosnek granulowany czy suszony nie odbiega smakiem od świeżego. Choć w sezonie korzystniej jest korzystać ze świeżych produktów.
UsuńTak się składa że pani tutaj zastosowała swoje własne pomidoryi nawet gdyby zastosowała te z puszki to w czym problem jak w składzie są tylko pomidory i sok pomidorowy więc gdzie ta trucizna ?
OdpowiedzUsuńNie wiem o co panu chodzi, powiedziałam że używam swojej w słoiku bo jej robię dużo na zimę, można dodać pomidory jakie się chce.
Usuńczy można to spasteryzować ,a jeśli tak to ile minut
OdpowiedzUsuń