Pyszne danie z pulpetami w sosie pomidorowym z makaronem. Można je podać od razu lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
PULPETY :
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 cebula
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
SOS :
- 1 cebula, 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki oleju
- 1 litr przecieru pomidorowego - Passata
- sól, pieprz do smaku
- szczypta oregano
- śmietana 30 % tylko do zabielenia sosu
- dodatkowo - ugotowany makaron
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso na pulpet mieszamy ze wszystkimi składnikami które są podane. Następnie dokładnie je wyrabiamy. Formujemy małe kotleciki o kształcie kulki i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju, na patelni z jednej i drugiej strony na złoto. Odkładamy je na talerz.
- W garnku podsmażamy na odrobinie oleju pokrojoną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku i kiedy troszkę się pogotuje zabielamy go śmietaną.
- Do gorącego sosu wkładamy pulpety i danie mamy gotowe.
- Podajemy z makaronem i parmezanem.
- Pulpety pasteryzowane- do słoików o pojemności 0,5 l nakładamy pół słoika makaronu, dokładamy pulpety w sosie i zakręcamy słoik. Pasteryzujemy i mamy smaczne szczelnie zamknięte.
- Smacznego.
Prześlij komentarz