Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym w dodatku polana sosem beszamelowym i posypana serem. Zapieczona smakuje rewelacyjnie. Podajemy ją na ciepło.
SKŁADNIKI :
- 1 i 1/2 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do podsmażenia
- 500 g mięsa mielonego
- 1 kartonik krojonych pomidorów (390 g )
- sól, pieprz do smaku
- naturalna jarzynka do smaku
- słodka papryka w proszku do smaku
- przyprawa do ziemniaków ( opcjonalnie )
SOS :
- 50 g masła
- 1 i 1/2 szklanka mleka 3/2 %
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- żółty, tarty ser do posypania zapiekanki
- Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko.
- Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mięso mielone, pomidory z kartonika i przyprawy. Podsmażamy aż płyny odparują.
- Na dno naczynia żaroodpornego układamy porcję ziemniaków, na to mięso mielone, ponownie ziemniaki i jeszcze porcja mięsa mielonego.
- SOS BESZAMELOWY - w garnku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i wymieszaną mąkę z mlekiem. Gotujemy gęsty budyń. Po zagotowaniu zakręcamy gaz aby sos nie stał się mocno gęsty. Teraz dodajemy sól, pieprz i rozgnieciony czosnek. Mieszamy.
- Sosem polewamy zapiekankę i posypujemy serem.
- Zapiekamy ją 40 minut, temperatura 180 *, funkcja dowolna.
- Podajemy ją ciepłą, smacznego.
Prześlij komentarz