Dzisiaj przepis na domowy rosół drobiowo-wołowy. Aromatyczny i smaczny. Podałam go ze swojskim makaronem. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 300 g szpondra wołowego
- 1 udko z kurczaka
- 5-6 małych korpusów lub 2 większe
- 3 litry wody
- naturalna jarzynka 1-2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- jarzynka- marchew, pietruszka, kawałek selera
- i cebula
- liście selera i lubczyku , mały por
- natka pietruszki
MAKARON :
- 3 jajka i 2 żółtka
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- odrobina oleju
PRZYGOTOWANIE :
- Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte mięso i zaczynamy gotować na małym. Kiedy pojawią się burzowiny to można je zebrać.
- Następnie dodajemy przyprawy i jarzynę. Dodajemy podpieczoną cebulę i chwilkę jeszcze gotujemy aż mięso będzie miękkie.
- Na koniec doprawiamy do smaku według uznania.
- MAKARON - mąkę zagniatamy z jajkami i powstanie ciasto na makaron. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty i tniemy na makaron. Gotujemy a osolonym wrzątku koło 3-4 minuty licząc czas od wypłynięcia makaronu na wierzch wody.
- Makaron należy odcedzić i podajemy, smacznego.
Prześlij komentarz