Boczek w słoiku to pyszne, mięciutkie mięsko. Idealne na kanapki, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 4-5 kg boczku bez skóry
- słodka papryka
- majeranek
- płatki czosnku
- sól, pieprz
- do słoika - liść laurowy
- ziele angielskie, ziarnka pieprzu
PRZYGOTOWANIE :
- Boczek kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy. Do 0,5 litrowych słoików wkładamy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wkładamy tam kawałki boczku 1 lub dwa kawałki.
- Słoiki zakręcamy, następnie gotujemy w garnku z wodą 1 godzinę, licząc czas od zagotowania się wody. Następnie słoiki pozostawiamy w garnku do ostygnięcia. Na drugi dzień dolewamy wody i ponownie gotujemy 1 godzinę.
- Słoiki przechowujemy w lodówce do momentu aż je zużyjemy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz