Dzisiaj na obiad polecam mięso wieprzowe- karkówkę, podsmażone i duszone w sosie ze śliwkami. Jest bardzo smaczne zwłaszcza w tym sosie śliwkowym. Podajemy plastry mięsa z ulubionymi dodatkami.
SKŁADNIKI :
- 1,5 kg mięsa wieprzowego - karkówki
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek do smaku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- kilka ziarnek pieprzu
- mąka do obtoczenia mięsa
- suszony czosnek
- 15 śliwek suszonych
- 1 litr wody
- 1 łyżka naturalnej jarzynki
- 2 łyżeczki z czubkiem przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- Mięso myjemy, tniemy na centymetrowe kotlety i przyprawiamy. Każdy plaster obtaczamy w mące i smażymy na złoto na odrobinie oleju na patelni.
- Kiedy kotlety będą obsmażone, przekładamy je wszystkie na patelnię i dodajemy ziele, liść, pieprz, śliwki i wlewamy wodę wymieszaną z jarzynką i przecierem.
- Karkówkę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu aż będzie miękka.
- Sos zrobi się naturalnie gęsty i ciemny, smacznego.
- Danie podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz