Ciasto Kilimandżaro to biszkopt czekoladowy przełożony masą waniliową i jabłkami. W całości pysznie smakuje i jest go dużo, polecam przepis.
CIASTO :
- 8 jajek
- 6 dużych łyżek z małym czubkiem mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 masła
- 1 olejek waniliowy
- 1 kg jabłek
- 0,5 szklanki wody
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 g czekolady
- 5 łyżek mleka
- BISZKOPT - Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Po chwili dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Biszkopt wylewamy na blaszkę o rozmiarze 23/32 cm. Ciasto pieczemy 35/40 minut w temperaturze 180 % C. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- MASA - do mleka wsypujemy mąki, cukier i mieszamy. Należy ugotować gęsty budyń. Przekładamy go na dwa talerze i studzimy.
- Jabłka ścieramy a tarce jarzynowej, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 galaretki cytrynowe i zagotowujemy. Zakręcamy gaz i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Po ostudzeniu chłodzimy jabłka aż zaczną tężeć i będą smarowne a nie lejące.
- Masło ucieramy robotem, następnie dalej ucierając dodajemy partiami gęsty budyń i wlewamy olejek waniliowy. Masa musi być dobrze utarta.
- Biszkopt przecinamy na dwie równe połówki. Pierwszy blat ciasta układamy w formie do pieczenia, lekko nasączamy herbatką, na to rozkładamy tężejące jabłka. Następnie masa i ponownie biszkopt. Wierzch smarujemy polewą czekoladową.
- Ciasto chłodzimy i po kilku godzinach można je kroić.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Ciaso pyszne zrobiłam z filmiku , ale w opisie wkradł się delikatny błąd w przygotowaniu ciasta pominięte zostały proszek i kakao.
OdpowiedzUsuń