CIASTO KILIMANDZARO + FILMIK

22 paź 2024
data:post.title
Ciasto Kilimandżaro to biszkopt czekoladowy przełożony masą waniliową i jabłkami. W całości pysznie smakuje i jest go dużo, polecam przepis. 


        CIASTO : 
  • 8 jajek 
  • 6 dużych łyżek z małym czubkiem mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 3/4 szklanki cukru 
       MASA : 
  • 3 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 200 masła
  • 1 olejek waniliowy 
       JABŁKA : 
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 galaretki cytrynowe
       DODATKOWO : 
  • 200 g czekolady 
  • 5 łyżek mleka 
     PRZYGOTOWANIE : 
  1. BISZKOPT - Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Po chwili dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Biszkopt wylewamy na blaszkę o rozmiarze 23/32 cm. Ciasto pieczemy 35/40 minut w temperaturze 180 % C. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  2.  MASA - do mleka wsypujemy mąki, cukier i mieszamy. Należy ugotować gęsty budyń. Przekładamy go na dwa talerze i studzimy. 
  3. Jabłka ścieramy a tarce jarzynowej, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 galaretki cytrynowe i zagotowujemy. Zakręcamy gaz i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Po ostudzeniu chłodzimy jabłka aż zaczną tężeć i będą smarowne a nie lejące. 
  4. Masło ucieramy robotem, następnie dalej ucierając dodajemy partiami gęsty budyń i wlewamy olejek waniliowy. Masa musi być dobrze utarta. 
  5. Biszkopt przecinamy na dwie równe połówki. Pierwszy blat ciasta układamy w formie do pieczenia, lekko nasączamy herbatką, na to rozkładamy tężejące jabłka. Następnie masa i ponownie biszkopt. Wierzch smarujemy polewą czekoladową. 
  6. Ciasto chłodzimy i po kilku godzinach można je kroić. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 
 


 

1 komentarz

  1. Ciaso pyszne zrobiłam z filmiku , ale w opisie wkradł się delikatny błąd w przygotowaniu ciasta pominięte zostały proszek i kakao.

    OdpowiedzUsuń